Datatieteilijän kompetenssien määritteleminen - Pinola, Teemu (2015)
Tässä pro gradu – tutkielmassa tarkasteltiin datatieteilijän kompetensseja. Kompetensseja lähestyttiin kahdesta eri näkökulmasta, tieteellisen kirjallisuu- den pohjalta sekä empiirisesti työpaikkailmoitusten kautta. Tutkimusmenetel- mänä käytettiin sisällönanalyysiä. Tieteellisen kirjallisuuden pohjalta määritel- tiin keskeiset käsitteet massadata ja massadata-analytiikka, sekä valittiin tutki- muksessa käytetty viitekehys. Tutkimuksessa koottiin tieteellisessä kirjallisuu- dessa esiintyneet datatieteilijän kompetenssit. Empiirinen aineisto koostui 94 työpaikkailmoituksesta, joista eriteltiin datatieteilijältä vaaditut kompetenssit. Tieteellisestä kirjallisuudesta ja empiirisestä aineistosta kerättyjä kompetensseja vertailtiin yhtenäisen viitekehyksen avulla. Aiempaa tutkimustietoa datatieteili- jän kompetensseista on hyvin vähän. Tulevaisuudessa datatieteilijöistä odote- taan olevan pulaa, joten on tärkeää tietää mitä datatieteilijän tulisi osata. Tämä on oleellista, jotta organisaatiot osaisivat rekrytoida oikein ja koulutusorgani- saatiot opettaa oikeita asioita. Tutkimustulokset osoittavat, että tieteellisessä kirjallisuudessa ja työpaikkailmoituksissa datatieteilijältä vaadituissa kompe- tensseissa ei ollut kovin suuria eroja. Yllättävin ero oli datatieteilijältä odotetus- sa toimialaosaamisessa. Kirjallisuudessa datatieteilijältä odotettiin toimialao- saamista, mutta sitä ei vaadittu kuin yhdessä työpaikkailmoituksessa. Tutki- mustulosten perusteella datatieteilijän tärkeimmät kompetenssit ovat tilastotie- teellinen ja liiketoiminnallinen osaaminen, sekä analyyttiset taidot, ohjelmointi- ja kommunikointitaidot, koneoppiminen ja tiedonlouhinta. Lisäksi datatieteili- jältä odotettiin intohimoa ja kykyä ratkaista liiketoiminnan ongelmia massada- ta-analytiikan avulla.