Kolmiportainen tuki peruskoulussa vanhempien kokemana - Junell, Janne; Niittymäki, Tatu (2015)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, miten ja millaisena alakouluikäisten lasten vanhemmat kokevat ja tietävät kolmiportaisen tuen. Tutkielman tarkoituksena oli saada lisää tietoa siitä, kuinka hyvin vanhemmat tietävät ja tuntevat kolmiportaisen tuen ja miten tyytyväisiä vanhemmat ovat lapsensa opettajaan. Tutkimukseen osallistuneet alakoulun oppilaiden vanhemmat olivat Keski-Suomesta (N=167). Aineisto kerättiin verkkokyselynä. Kyselylomakkeessa ensimmäisessä osiossa selvitettiin vanhempien taustatietoja ja heidän tietouttaan kolmiportaisesta tuesta. Lomakkeen toisessa osassa käytettiin valmista mittaria mittaamaan vanhempien tyytyväisyyttä oppilaan ensisijaiseen opettajaan. Aineistossa oli vastauksia kaikilta tuen portailta: yleiseltä(N=128), tehostetulta(N=20) ja erityiseltä(N=19) Tutkimuksen perusteella vastaajien tietyt taustatekijät, kuten vastaajan ikä, lapsen vuosiluokka, ensisijainen opettaja, tai oppilaan tuen taso eivät olleet yhteydessä vastaajien tietoisuuteen, mutta vastaajan koulutus oli tilastollisesti merkitsevä tekijä tietoisuuteen kolmiportaisesta tuesta siten, että korkeasti koulutetut olivat tietoisempia kolmiportaisesta tuesta kuin matalasti koulutetut. Tyytyväisyyttä tutkittaessa vastaajan koulutustausta oli erittäin merkitsevästi yhteydessä vanhempien arviointeihin siten, että korkeasti koulutetut olivat tyytyväisempiä kuin matalasti koulutetut. Oppilaan ikä, vastaajan ikä tai oppilaan luokka-aste eivät olleet yhteydessä tyytyväisyyteen opettajasta.