Elämäntapana islam : islamin ja uskonyhteisön ilmentäminen suomalaisten, islamiin kääntyneiden naisten haastatteluissa - Tuovinen, Meri (2015)
Tämä tutkielma tarkastelee suomalaisten, islamiin kääntyneiden naisten haastattelutilanteessa välittyviä diskursiivisia ja kehollisia uskon ilmentämismuotoja. Pro gradun tutkimuskysymys on: Miten haastateltavat haastatteluaineiston perusteella rakentavat yhteyttä islam-yhteisöön ja eroa valtakulttuuriin a) diskursiivisten ja b) kehollisten käytänteiden kautta? Pääaineistona toimii vuonna 2013 kerätty haastatteluaineisto. Aineisto on analysoitu käyttämällä metodeina teoreettista sisällönanalyysia ja ontologista konstruktionismia. Tutkimuksen teoria pohjaa Talal Asadin ja Gabriele Marrancin näkemyksiin islamin antropologiasta, sekä Peter Bergerin ja Thomas Luckmannin teoriaan todellisuuden rakentumisesta ja yhteisön legitimoimisesta uudelleensosialisaatiossa.