Nationale Identität bikultureller Personen : Gedanken zur finnisch-deutschen Identität und zur Heimat - Ekman, Heljä (2015)
Kaksikulttuurisuus yleistyy globalisaation myötä. Tieto siitä, miten se vaikuttaa yksilöllisellä tasolla on kuitenkin vähäistä. Tämän työn keskeinen kysymys on, kummassa maassa koti sijaitsee, kun henkilö on asunut kahdessa eri maassa ja siten omaksunut kaksi eri kulttuuria. Kotiin liitettävien tunteiden kautta päästään tarkastelemaan henkilön kansallista identiteettiä. Tässä työssä haastateltiin avoimen haastattelun menetelmin viittä henkilöä, jotka ovat asuneet sekä Suomessa että Saksassa. Haastateltavia pyydettiin kertomaan tunteistaan kotimaataan ja kotiaan kohtaan. Vastauksista kävi ilmi, että vaikka koteja voi olla monia, pysyy sydämen koti se koti, johon henkilö liittää pysyvyyden, turvallisuuden ja normaalisuuden tunteita alkuperämaassa. Koti voi olla myös ajallisesti määritelty, jolloin se sijaitsee menneisyydessä, eikä sellaisenaan ole enää olemassa.