Participants' outcome expectations and changes in well-being and ill-being in mindfulness based intervention for burnout - Mäkinen, Kati (2015)
Tietoisuustaitopohjaisten interventioiden tuloksellisuudesta työuupumuksen hoidossa Suomessa on vielä vähän tutkimustietoa. Hoitoa koskevien odotusten yhteyttä hoidon tuloksellisuuteen tietoisuustaitopohjaisissa interventioissa on myös tutkittu vähän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella tietoisuustaito-, hyväksyntä- ja arvopohjaiseen menetelmään perustuvaan ja työuupumuksen hoitoon tarkoitettuun Muupu-interventioon osallistuneiden (n = 88) psyykkisen hyvinvoinnin ja työpahoinvoinnin muutoksia sekä hoitoa koskevien odotusten yhteyttä näihin muutoksiin. Itsearvioitua psyykkisen hyvinvoinnin muutosta mitattiin emotionaalisen-, psykologisen- ja sosiaalisen hyvinvoinnin mittareilla. Työpahoinvoinnin muutosta mitattiin itsearvioinnein stressi-, työuupumus -ja työkykymittareilla. Intervention vaikuttavuutta koskevia odotuksia mitattiin tutkimusta varten rakennetulla kyselyllä, joka arvioi osallistujien toiveikkuutta muutoksen suhteen sekä uskomuksia intervention tehokkuudesta muutoksen aikaansaamisessa. Toistomittausanalyysi osoitti, että osallistujien psyykkinen hyvinvointi lisääntyi ja työpahoinvointi väheni merkitsevästi intervention aikana. Muutos työpahoinvoinnissa ja työkyvyssä oli myönteisintä niillä osallistujilla, joilla oli korkeat intervention vaikuttavuutta koskevat odotukset. Psyykkisen hyvinvoinnin muutoksen ja odotusten välillä ei ollut merkitsevää yhteyttä. Tutkimustulokset tukevat tietoisuustaitopohjaisten interventioiden tuloksellisuutta työuupumuksen lievittäjänä sekä interventiota koskevien odotusten myönteisyyden merkitystä tässä muutoksessa.