Googlen trendit asuntomarkkinoiden indikaattorina - Tarvonen, Ville (2016)
Tämä tutkimus selvittää, voidaanko Google-hakuaineistoa hyödyntää suomalaisten kerrostaloasuntojen hintojen ja niiden kauppalukumäärän indikaattorina. Monet tekijät viittaavat siihen, että suomalaisten Googlessa tekemillä verkkohauilla kyettäisiin selittämään muutoksia asuntomarkkinoilla. Suomessa lähes koko väestö käyttää internetiä säännöllisesti, Google on maan ylivoimaisesti käytetyin hakupalvelin ja lisäksi asuntomarkkinoiden palvelut ovat muuttuneet lähes kokonaan internetissä tarjottaviksi verkkopalveluiksi. Tutkimuksessa asuntomarkkinoita kuvaamaan muodostetaan kaksi eri Google-indeksiä, joista ensimmäinen indeksi pyrkii kuvaamaan yleisellä tasolla asuntoihin kohdistuvia hakuja ja toinen indeksi puolestaan koostuu Suomen suosituimpien asuntoportaaleiden nimistä. Saadut tulokset poikkeavat merkittävästi aiempien tutkimusten tuloksista. Koko otoksella Google-indeksien ei havaita merkittävästi parantavan asuntomarkkinamuuttujia kuvaavien mallien aineistoon sopivuutta eikä ennustetarkkuutta. Google-indeksien arvoista ainoastaan kontemporaalinen yleisellä tasolla asuntoihin kohdistuvia hakuja kuvaava Google-indeksi kykenee selittämään tilastollisesti merkitsevästi asuntomarkkinamuuttujia, erityisesti asuntojen hintoja. Tämänkin Google-indeksin selityskyky on kuitenkin sensitiivinen makrotaloudellisten muuttujien huomioimiselle. Koko otoksella kummankaan Google-indeksin ei havaita Granger aiheuttavan asuntomarkkinamuuttujia, mutta robustisuustarkasteluiden yhteydessä tutkitulla pienemmällä otoksella Google-indeksien havaitaan Granger aiheuttavan asuntokauppojen lukumäärän nykyhetken arvoja, mikä viittaa Google-indeksien ja asuntomarkkinamuuttujien suhteen riippuvan jossain määrin valitusta otoksesta.