Paralympialaiset suomalaislehdissä : Barcelonan 1992 ja Lontoon 2012 paralympiauutisointi Helsingin Sanomissa, Iltalehdessä ja Urheilulehdessä - Tuominen, Tanja (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista oli vuoden 1992 Barcelonan ja Lontoon 2012 paralympiauutisointi ja miten se muuttui 20 vuoden aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin Helsingin Sanomien ja Iltalehden urheilusivuja sekä Urheilulehden uutisointia paralympialaisista. Tutkimusaika rajattiin koskemaan päivä ennen ja jälkeen kisoja. Siten aineisto koostui yhteensä 53 paralympiajutusta. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen, mitä tuki määrällinen kuvaus paralympiauutisoinnista ja sen muutoksesta. Tutkimus pohjautui hermeneuttiseen tieteenfilosofiaan ja aineiston analysoinnissa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Aineisto luokiteltiin Barcelonan kisoista viiteen luokkaan ja Lontoon kisojen osalta kuuteen luokkaan. Lopuksi näitä luokituksia vertailtiin keskenään, minkä seurauksena muodostui seitsemän luokkaa kuvaamaan sitä, miten paralympiauutisointi muuttui vuodesta 1992 vuoteen 2012. Barcelonan paralympialaisten uutisointia kuvasi viisi luokkaa, jotka olivat tiivis tulosuutisointi, paralympialaiset tapahtumana tuntematon, keskiössä suomalaiset urheilijat, vammaisurheilun korostaminen sekä luokittelu osana paralympiauutisointia. Lontoon kisojen kuusi luokkaa olivat muutamat urheilijat keskiössä, kirjavaa paralympiauutisointia, kuvat osana paralympiauutisointia, vammat ja tarinat, välineet, taustajoukot ja urheilijoiden muut taustat sekä luokittelun esiintyminen jutuissa. Paralympiauutisointi muuttui Barcelonan ja Lontoon kisojen välisenä aikana. Muutosta kuvasivat seitsemän luokkaa. Vuosien 1992 ja 2012 välillä paralympialaisia käsittelevien juttujen määrät kasvoivat, sisällöt monipuolistuivat, kuvat tulivat osaksi paralympiajuttuja, vammaisuuden esittäminen jutuissa muuttui, taustajoukkojen merkitys korostui, paralympialaiset liikkeenä muuttui sekä paralympiaurheilijat tulivat yleisölle tutummiksi. Yhtenevänä piirteenä molemmille paralympialaisille oli keskittyminen menestyneisiin suomalaisiin urheilijoihin.