Yhteentoimivuuden todentaminen kansallisessa terveydenhuollon tietojärjestelmäpalvelussa : tapaus Potilastiedon arkiston yhteistestaus - Takanen, Riitta (2015)
Tietojärjestelmien yhteentoimivuus määritellään kahden tai useamman järjestelmän kyvyksi vaihtaa tietoa ja käyttää vaihdettua tietoa. Määritelmä kattaa teknisen ja semanttisen yhteentoimivuuden. Tekniseen yhteentoimivuuteen sisältyvät esimerkiksi yhteentoimivat protokollat ja tietorakenteet. Semanttisessa yhteentoimivuudessa tiedon merkitys säilyy tiedon siirrossa ja siirron jälkeisessä käsittelyssä toisessa tietojärjestelemässä. Yhteentoimivuutta voidaan tarkastella myös prosessien ja organisaation sekä yhteiskunnallisen päätöksenteon näkökulmista. Terveydenhuollon toimintaympäristössä tietojärjestelmien yhteentoimivuus on pitkään ollut puutteellisesti ratkaistu, eikä tilanne vieläkään ole ongelmaton. Yhteentoimivuutta on edistetty ottamalla terveydenhuollon tietojärjestelmissä käyttöön kansainvälisiin standardeihin perustuvia ratkaisuja. Potilaskertomuksen rakenteistaminen ja kansallisten luokitusten ja koodistojen käyttö on tuottanut potilaskertomuksiin yksiselitteisempää sisältöä, mutta vertailukelpoisen tiedon tuottamiseksi tarvitaan lisäksi toimintamallien yhtenäistämistä. Yhteentoimivuuden testaus toteutetaan usein vaiheistetusti, aloittaen yhdenmukaisuuden testauksesta. Yhdenmukaisuutta testataan standardin tai mää- rittelyn vaatimuksiin perustuen. Varsinaisessa yhteentoimivuuden testauksessa testauksen kohteena on järjestelmän toiminta yhdessä toisen järjestelmän tai järjestelmien kanssa ja testitapaukset voivat painottua toimialan kannalta olennaisiin toiminnallisuuksiin määrittelyiden lisäksi. Tapaustutkimuksessa tutkittiin Potilastiedon arkistoon liitettävien järjestelmien yhteentoimivuuden testausta. Aineistona olivat testaushavainnot ja yhteistestaukseen osallistuneille tehty kysely. Havaintoja analysoimalla pyrittiin selvittämään, missä määrin yhteistestauksessa todetut virheet liittyvät yhteentoimivuuteen ja millaisia muita havaintoja oli tehty. Kyselyllä kerättiin kehittämisehdotuksia ja palautetta. Tulokset osoittivat, että yhteentoimivuuteen liittyvien havaintojen osuus oli runsas kolmannes kaikista havainnoista. Huomattavan paljon havaintoja kirjattiin testauksen suorituksesta ja raportoinnista. Tämä yhdistettiin puutteisiin dokumentaatiossa sekä testaajien perehdytyksessä, mutta toisaalta heikosti soveltuviin testitapauksiin. Testitapausten kehittämistarpeita nousi esille myös kyselyn vastauksissa. Tulosten valossa voitiin pohtia myös yhteistestauksen oikea-aikaisuutta. Testattavan järjestelmän riittävä valmius on osatekijänä mahdollistamassa sujuvan ja objektiivisen yhteistestauksen.