Ajatuksia huumorin merkityksestä ja mahdollisuuksista aikuissosiaalityön asiakastyössä - Timonen, Jenni (2015)
Tutkimukseni tarkoituksena on tarkastella aikuissosiaalityön asiakastyön huumorin merkityksiä ja mahdollisuuksia sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta ja tuoda esiin uutta puolta sosiaalityön huumorista. Tutkimukseni teoreettinen viitekehys muotoutuu huumoritutkimuksesta ja huumoriteorioista sekä Bahtinin karvenalismista. Huumoria tutkimuksessani lähestytään sen vuorovaikutuksellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Asiakastyön huumoria tarkastellaan aikuissosiaalityön kontekstissa, jossa olennaisena näyttäytyvät sosiaalityöntekijän moninaiset roolit sekä työtä ohjaavat lait ja eettiset ohjeet. Tutkimusaineistoni koostuu yhdestätoista huumorikirjoitelmasta, jotka ovat kirjoittaneet aikuisten parissa työskentelevät sosiaalialan ammattilaiset. Tieteenfilosofiana ja analyysimenelmänä tässä tutkimuksessa toimii hermeneutiikka. Hermeneuttisen kehän avulla pyrin ymmärtämään ja tulkitsemaan sosiaalityöntekijöiden kirjoitelmia oman ymmärrykseni kautta.