Characterization in Training Day - Tatti, Teija (2015)
Elokuvatutkimuksen kasvavasta suosiosta huolimatta henkilöhahmojen tutkimus on ollut viime vuosiin asti verrattain vähäistä. Hahmot ovat kuitenkin kiistämättä elokuvien ja televisiosarjojen suola ja keskipiste, jonka ympärille tapahtumat keskittyvät. Fiktiivisten henkilöiden identiteetin muodostumisen tutkiminen onkin merkityksellistä sekä elokuvien sisällön tulkinnan kannalta, että ymmärtääksemme paremmin myös tosielämän identiteettien jäsentymistä ja vuorovaikutusta, sillä fiktiivisten hahmojen identiteettien tulkintaan käytetään samoja työkaluja kuin todellisten henkilöiden. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella fiktiivisten henkilöiden identiteettien rakentumista elokuvassa Training Day. Tutkimuksen kohteena on elokuvan kaksi päähenkilöä, ja tarkastelemalla heidän kielenkäyttöään sekä multimodaalista vuorovaikutusta voidaan tutkia hahmojen identiteettejä ja eroavaisuuksia hahmojen välillä. Lisäksi tutkitaan hahmojen identiteettien sekä heidän välisen suhteen kehitystä elokuvan aikana. Analyysi toteutettiin tarkastelemalla elokuvan kolmea kohtausta, joista nostettiin esiin hahmoille tyypillisiä tapoja käyttää kieltä tai ilmentää multimodaalisuutta, ja näiden pohjalta rakennettiin kuvaa heidän identiteeteistään. Lisäksi huomioitiin poikkeavuudet tai muutokset heidän kielessään tai käytöksessään, jotka kuvastivat muutoksia identiteeteissä, tilanteissa tai suhteessa. Analyysin työkaluina olivat kielenkäytön suhteen keskustelun rakenteen analysointi muun muassa seuraamalla vuorojen vaihtoa ja käyttöä, sekä puhuttelusanojen ja kielen tyylin vaihtelujen tarkastelu. Multimodaalisuuden osalta tarkasteltiin hahmojen liikkeitä, eleitä, ilmeitä, äänenvoimakkuutta sekä lisäksi ulkoista olemusta. Tulosten pohjalta voidaan todeta identiteettien rakentuvan vuorovaikutuksessa toisten kanssa niin, että hahmojen identiteetit ilmenevät ja muokkautuvat tilanteiden ja keskustelukumppaneiden mukaan. Hahmojen identiteetit ilmenevät eri tavoin monipuolisen kielenkäytön ja multimodaalisen vuorovaikutuksen kautta, ja hahmoissa on selkeitä ja tunnistettavia eroavaisuuksia. Lisäksi hahmojen asenteiden muutos ja hahmojen välisen suhteen kehitys ilmenee muutoksina kielenkäytössä ja eleissä. Erityisesti kielen kautta ilmaistaan eriäviä asenteita ja tunteita, jotka kumpuavat erilaisista tarkoitusperistä. Lisäksi kielen avulla neuvotellaan vallankäyttöön liittyviä asemia ja rooleja.