Ohjelmistokehityksen ketteryys ja sen mittaaminen - Kinnunen, Hanna (2015)
Tutkielmassa pyritään luomaan yleiskuva ketteryydestä ohjelmistokehitykses-sä - sen määritelmästä, laajuudesta ja toteutumisesta. Tutkielmassa käydään läpi ketteryyteen liittyvää tutkimusta pyrkien löytämään yleisesti käytettyjä ketteryyden määritelmiä sekä käsityksiä ketteryyden ilmentymisestä. Tutkielman jälkipuoliskolla ketteryydelle luodaan mittari, joka perustuu yhteen ketteryyden määritelmään, Agile Manifestoon (Julistus ketterästä oh-jelmistokehityksestä). Mittari luodaan survey-tutkimusta varten ja sen tarkoi-tuksena on pyrkiä mittaamaan eri organisaatioiden eroja niiden toiminnan ket-teryydessä. Mittaria on kokeiltu suomalaisille ohjelmistoalan yrityksille teh-dyssä tutkimuksessa ja tulosten pohjalta arvioidaan ketterien arvojen läsnäoloa yrityksen toiminnassa. Tuloksia käsiteltiin kolmesta näkökulmasta: ketteryyden määritelmän si-säinen eheys, ketteryyden ja yrityksen markkinoiden välinen yhteys sekä kette-ryyden ja yrityksen sisäisten ominaisuuksien välinen yhteys. Agile Manifes-toon kuuluu neljä arvoa, joista kehitettiin 16 väittämää ja niistä analyysin poh-jalta kolme muuttujaa. Ketteryyden muuttujilla oli jokseenkin vähän yhteyksiä yrityksen ominaisuuksiin. Yritykset, jotka eivät tarjonneet lainkaan tuotteita olivat ketterämpiä kuin yrityksille tuotteita tarjoavat. Yrityksen ominaisuuksis-ta nuori ikä ja pieni henkilöstömäärä korreloivat kaikkien ketteryyden muuttu-jien kanssa. Ketteryyden muuttujat eivät korreloineet yrityksen liikevaihdon kasvun kanssa ja vain yksi muuttujista (muutosvalmius) korreloi yrityksen kannattavuusprosentin kanssa heikosti.