"We only want tits and timestamps" : framing gender and sexuality on a popular American image board - Vuolle, Saara (2015)
Tämä tutkielma tarkastelee sukupuolen ja seksuaalisuuden kielellistä rakentumista suositun USA:laisen internetfoorumin keskusteluissa. Sukupuoli ja seksuaalisuus nähdään tutkimuksessa paitsi kielessä heijastuvina, myös vuorovaikutuksessa rakentuvina. Internetistä on tullut muutamassa vuosikymmenessä yksi suosituimpia sosiaalisen kanssakäymisen välineitä ja näin ollen entistä merkittävämpi sukupuolta ja seksuaalisuutta rakentavan vuorovaikutuksen areena. Varhaisissa sukupuolta internetissä analysoineissa tutkimuksissa (esim. Turkle 1996) teoretisoitiin internetin mahdollistavan uusia tapoja leikitellä sukupuolella ja jopa vievän merkityksen perinteiseltä sukupuolijaottelulta. Oletusta internetistä sukupuolten rajojen rikkojana on kuitenkin kritisoitu ja useiden sukupuolittuneiden ilmiöiden on todettu toistuvan myös internetissä. Tutkielman aineisto on kerätty 4chanin suositulta random-kuvalaudalta. Tarkastelen aineistoa kehysten (engl. frames) käsitteen avulla. Selvitän kuinka sukupuolta ja seksuaalisuutta kehystetään sivuston keskusteluissa. Tutkimukseni on tutkimusotteeltaan laadullinen. Tutkielman teoreettisella taustalla vaikuttavia suuntauksia ovat sosiolingvistiikka ja feministinen sukupuolen tutkimus. Tutkimuksessani analysoin 18:aa 4chanin random-kuvalaudan keskusteluketjua, joissa sukupuoli, ihmissuhteet ja seksuaalisuus ovat keskeisiä puheenaiheita. Keskusteluketjut sisältävät sekä kuvia että tekstiä. Pieneksi rajattu aineisto mahdollistaa laadullisen tutkimusmenetelmän käytön, mutta vaikeuttaa löytöjen yleistämistä. Tuloksista selviää, että sukupuolta ja seksuaalisuutta kehystivät usein heteronormatiiviset odotukset. Tämä vaikutti siihen, kuinka osallistujien odotettiin osallistuvan keskusteluihin. Sivuston keskusteluissa sukupuoli käsitettiin usein ruumiillisena tai kehoon palautuvana ominaisuutena. Naisia ja naisten osallistumista keskusteluihin seksualisoitiin korostuneesti. Sukupuolella leikittely rajoittui lähinnä kehoilla leikittelyyn. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että perinteinen sukupuolijaottelu ei ole menettänyt merkitystään internetissä. Tutkimuksen tulokset herättävät pohtimaan internetissä kiertävää seksismiä ja seksismin seurauksia.