Female style vs. male style or something in between? : a case study on gendered communication on the Humans of New York Facebook page - Nevala, Niina (2015)
Sosiaalinen media on viime vuosikymmenen aikana mullistanut internetin avulla tapahtuvaa viestintää ja sen tuomia uusia mullistuksia onkin tutkittu tieteellisesti paljon viime aikoina. Sukupuolen ja kielen roolia sosiaalisen median myllerryksessä ei viestinnällisestä näkökulmasta kuitenkaan ole tutkittu kovin paljon ja siksi tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa, millaista naisten ja miesten kielenkäyttö on nykyään internetissä ja miten se peilautuu aiempien tutkimustulosten valossa. Tutkimuksen aineisto koostui 170 tavallisten ihmisten kirjoittamista kommenteista, jotka valittiin suositulta Humans of New York Facebook-sivulta tammikuun 2015 aikana. Nämä kommentit jaettiin laadullisten sisällönanalyysimetodien avulla neljään eri kategoriaan: 1) Miesten kielenkäyttöä ilmentävät kommentit, 2) Naisten kielenkäyttöä ilmentävät kommentit, 3) Näitä kahta tyyliä yhdistävät kommentit ja 4) Kommentit, joista ei löytynyt merkittäviä sukupuoleen viittaavia piirteitä. Myös tietokonevälitteisen viestinnän tutkimiseen tarkoitettua diskurssianalyysiä käytettiin näiden piirteiden analysointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että miesten ja naisten viestinnässä on eroja, mutta nämä erot eivät ole yhtä suuria kuin aiemmat tutkimustulokset ovat osoittaneet. Miesten kielenkäyttö ei ole niin aggressiivista kuin on väitetty ja naisten viestinnässä myös vakuuttavat ja jämäkät keinot omien mielipiteiden esille tuomiseen ovat arkipäivää. Lisäksi sekä miehet että naiset yhdistelivät paljon eri piirteitä tyypillisten sukupuoleen viittaavien kategorioiden ulkopuolelta, minkä nähtiin osoittavan, että kielenkäytössä (kuten myös sen tutkimuksessa) ollaan siirtymässä tiukasta vastakkainasettelusta kohti vapaampaa viestintää, jossa piirteitä voi yhdistellä sukupuoleen katsomatta. Nämä tutkimustulokset heijastavat kuitenkin vain vapaamielisen ja avoimen Humans of New York Facebook-sivun realiteettia ja sillä tapahtuvaa viestintää, minkä vuoksi laajempi otos useammalta sivulta olisi suotavaa aihepiirin laajempaa käsittelyä varten.