Exact solutions of a Dirac equation with a varying CP-violating mass profile and coherent quasiparticle approximation - Koskivaara, Olli (2015)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan aikariippuvan taustan omaavan Wightmanin funktion faasiavaruuden rakennetta. Aluksi esittelemme koherentin kvasihiukkasapproksimaation (cQPA), joka on epätasapainoilmiöiden tutkimiseen soveltuva lähestymistapa äärellisen lämpötilan kenttäteoriaan. Osoitamme cQPA:n avulla, että jos tarkastelemme systeemiä, joka ei ole translaatioinvariantti, sen faasiavaruudessa on perinteisten massakuoria vastaavien hiukkas- ja antihiukkasratkaisujen lisäksi uudenlaista rakennetta. Tämä hiukkasten välistä epälokaalia kvanttikoherenssia kuvaava rakenne ilmenee nollaliikemääräkuorella k_0 = 0.