Kestävän kehityksen toteuttaminen maaseutumatkailuyrityksissä - Väisänen, Hanna-Maija (2015)
Matkailualalla kaiken kokoisilta yrityksiltä edellytetään kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään miten mikrokokoiset maatilamatkailuyritykset toteuttavat kestävyyttä toiminnassaan. Tutkimuksessa tarkastellaan maaseutumatkailuyrityksien fyysisessä ja sosiaalisessa toimintaympäristössä sekä operatiivisissa toiminnoissa toteuttamia vastuullisia toimenpiteitä sekä avataan toimintatapoihin vaikuttavia tekijöitä. Teoreettinen viitekehys rakentuu vastuullisen yritystoiminnan taustalla olevista teorioista, sidosryhmäteoriasta sekä kestävän kehityksen käsitteestä. Tutkimusaineisto koostui 26 maaseutumatkailuyrityksen haastattelusta. Haastatteluista käy ilmi, että maaseutumatkailuyrittäjät ovat tietoisia ympäröivän luonnon ja kulttuuriympäristön erityispiirteistä ja pyrkivät suojelemaan niitä. Yritykset ovat oma-aloitteisesti suojelleet erilaisia luontokohteita alueillaan. Rakennuksien suojelun muodot painottuvat peruskorjaukseen ja huoltotoimenpiteisiin. Uudisrakentamisessa ja korjaustöissä pyritään käyttämään perinteisiä rakennustekniikoita ja -tyylejä. Yritykset hyödyntävät alueen historiaa, kulttuuria ja maakunnallisuutta osana matkailutuotteita tai –palveluja mahdollistaen siten niiden säilymisen. Maaseutumatkailuyrittäjät tunnistavat toimintaansa liittyvän useita sidosryhmiä ja heillä on toimintatapoja hoitaa sidosryhmäyhteistyötä. Tärkeimmiksi sidosryhmiksi määriteltiin asiakkaat, ympäristö ja muut yritykset. Sen sijaan paikallisyhteisöä ei nähty kovinkaan keskeisenä sidosryhmänä. Muiden yrityksien kanssa tehtävä yhteistyö koettiin tärkeäksi. Suurin osa yrityksistä huomioi kestävyyden hankinnoissaan mahdollisuuksien mukaan. Yleistä on suosia paikallisia hankintoja. Lähes kaikilla yrityksillä on käytössä uusiutuvia energialähteitä. Energian ja veden säästämiseksi on tehty tai suunnitellaan toimenpiteitä. Maaseutu-matkailuyritykset huomioivat toiminnassaan erilaisia asiakkaiden tarpeita. Vaikuttaa siltä, että pienet maaseutumatkailuyritykset suhtautuvat lähtökohtaisesti myönteisesti kestävyyttä edistäviin toimenpiteisiin ja ovat omaksuneet niitä myös yritystoimintaansa. Eniten konkreettisia toimia oli liittyen ekologiseen kestävyyteen. Tämän tutkielman valossa haasteet kestävyyden toteuttamisen suhteen liittyvät taloudellisten tavoitteiden, tärkeimmän sidosryhmän eli asiakkaiden lomakäyttäytymisen sekä paikallisyhteisön huomioimisen yhteensovittamiseen.