Kolmasluokkalaisten oppilaiden lukemistaitojen, matemaattisten taitojen ja kouluun kiinnittymisen yhteydet - Mäkivierikko, Anu (2015)
Tämän pro gradu –tutkielman tarkoituksena oli selvittää kolmasluokkalaisten oppilaiden lukemistaitojen, matemaattisten taitojen ja kouluun kiinnittymisen yhteyksiä. Tarkoituksena oli myös selvittää, onko oppilaiden kouluun kiinnit-tymisessä eroja sen mukaan, mihin matematiikan taitoryhmään oppilas kuuluu. Tutkimusjoukko koostui länsi- ja itäsuomalaisten koulujen kolmasluokkalaisis-ta oppilaista, joita tutkimuksessa oli mukana yhteensä 144. Oppilailta kerättynä tutkimusaineistona käytettiin teknistä lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä mitanneita tehtäviä, matemaattisia taitoja mitanneita teh-täviä ja kouluun kiinnittymistä mitannutta kyselyä. Aineisto analysoitiin käyt-tämällä Pearsonin korrelaatiokerrointa, yksisuuntaista varianssianalyysiä (1-ANOVA) ja lineaarista regressioanalyysiä sekä tarkastelemalla frekvenssejä. Tutkimustulokset osoittivat, että kolmasluokkalaisten oppilaiden lukemis-taidilla ja matemaattisilla taidoilla ei ollut yhteyttä kouluun kiinnittymiseen. Sen sijaan matemaattiset ja kielelliset taidot olivat yhteydessä toisiinsa. Alakoululaisten lukemistaitojen ja matemaattisten taitojen välisiin yhteyk-siin on syytä kiinnittää enemmän huomiota, jotta molempia taitoja voitaisiin tukea heti koulun alusta lähtien. Oppilaiden kouluun kiinnittymistä tulisi myös seurata ja arvioida enemmän jo alakoulussa.