Suojuspukuja käytännössä : työn tekijä Osuustukkukaupan työvaatevalokuvissa 1930-1956 - Varjola, Emmi (2015)
Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan työvaatteita esitteleviä kuvia Osuustukkukaupan tuottamassa valokuva-aineistossa. Kuvat on tallennettu digitaalisessa muodossa kuva-arkistotietokantaan. Keskeinen tutkimuskysymys on, millaisena työtä tekevä ihminen esitetään edistysmielisen Osuustukkukaupan työvaatteita esittelevässä, vuosien 1930 ja 1956 välillä tuotetussa valokuvallisessa aineistossa. Tarkastelussa on se, miten miestä ja naista esitetään aineistossa pukeutumisen ja valokuvan keinoin. Semiotiikan teoria toimii tarkastelun välineenä. Näkökulmia aineistoon antavat valokuvan tarkastelu tämän tutkielman kontekstissa sekä valokuvan semioottisen tulkinnan erittely. Pukeutumisen tutkimus semiotiikan keinoin sekä sukupuolen tarkastelu pukeutumisen ja valokuvan yhteydessä pohjustavat tulkintoja. Aineiston tuottaneen Osuustukkukaupan mainos- ja valistustoimintaa peilataan mainoksen ja valokuvan asemaan Suomessa 1920–1950-luvuilla. Erityistä työpukua ilmiönä käsitellään käytännöllisyyden, työaika–muu aika -erottelun, rationalisoinnin, työsuojelun, ammattikuvan, univormun ja muodin sekä ilmiön historiallisen taustan näkökulmista. Aineiston valokuvia tarkastellaan ajallisen jatkumon lisäksi yksittäisiin pukuihin tai niiden yksityiskohtien esityksiin tarkentaen. Tarkastelussa ovat miehen ja naisen suojuspuku, esiliina, ulkoilun ja retkeilyn asut, valkoinen työtakki sekä muurarin ja maalarin kaulukset. Tulkinnat aineistosta osoittavat, että työpuvut ja niiden esittäminen valokuvissa osallistuvat merkityksineen esimerkiksi sukupuolen ja erilaisten roolien rakentamiseen, modernin elämäntavan jaotteluiden merkitsemiseen ja rationaaliseen elämän tieteellistämiseen. Työpukeutuminen ei ole tämän aineiston valossa muusta pukeutumisesta ja sen muodeista irrallinen tai esimerkiksi käytännöllisyyttä erityisesti painottava ilmiö.