Vaatimusten priorisoinnin tekniikat ja niiden käyttö - Karppinen, Valtteri (2015)
Edelleen suuri osa ohjelmistoprojekteista kohtaa matkallaan haasteita tai päätyy täydelliseen epäonnistumiseen. Yleinen ongelma ohjelmistokehityksessä on, että ohjelmiston vaatimuksia tunnistetaan enemmän kuin mitä projektin resursseilla kyetään toteuttamaan. Projektien kohtaamien haasteiden ja epäonnistumisten taustalla ovat yleisimmin ylittyneet budjetit ja aikataulut sekä toteutettavien ohjelmistojen puutteellinen toiminnallisuus. Ohjelmistokehitysprosessin vaatimusmäärittelyyn kuuluva vaatimusten priorisointi on tavanomaisin ratkaisu esitettyihin haasteisiin. Priorisoinnilla pyritään valitsemaan ohjelmistoon projektin eri sidosryhmien tärkeimmiksi näkemät vaatimukset. Tässä tutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsaukseen tukeutuen vaatimusten priorisointia ohjelmistoprojekteissa. Tutkielma esittelee priorisointa yleisellä tasolla perehtyen sen merkitykseen sekä prosessissa käytettäviin tekniikoihin. Lisäksi priorisoinnin käytön tärkeyttä korostetaan esittelemällä sen hyödyntämistä eri tyyppisissä projekteissa sekä projektien eri vaiheissa. Tutkielman lopputuloksina esitetään erilaisia tapoja hyödyntää vaatimusten priorisointia ohjelmistoprojektien strategisissa ja operatiivissa päätöksissä. Lisäksi tutkielmassa vertaillaan priorisointitekniikoita sekä vertailun pohjalta ehdotetaan ajatuksia priorisoinnin menettelyn ja sen tekniikoiden valintaan erilaisissa projektikonteksteissa sekä projektien eri vaiheissa. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan priorisoinnin hyödyntämisen olevan ensisijaisesti projektin kontekstin määrittämä. Kontekstin määrittämisen todetaan puolestaan asettavan merkityksen priorisoitavan näkökulman sekä priorisointitekniikan valintaan.