Biometrics as an alternative to passwords for older users - Hämäläinen, Noora (2015)
Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatin tutkielman tarkoituksena on selvittää, että voisivatko biotunnisteet tarjota mielekkään vaihtoehdon salasanoille. Tutkielma keskittyy tarkastelemaan edellä mainittua tutkimusongelmaa ikääntyneiden käyttäjien näkökulmasta. Ikääntyneiden aikuisten, joilla tässä tutkielmassa tarkoitetaan 65 vuoden iän saavuttaneita, määrä on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Ikääntymisprosessiin liittyy niin fysiologisia kuin kognitionaalisiakin muutoksia, joiden johdosta ikääntyneet käyttäjät poikkeavat muista käyttäjäryhmistä. Lisäksi kognitiivisten toimintojen heikkeneminen vaikuttaa etenkin muistitoiminnoista suoriutumiseen. Liikkuvuuden rajoittuessa ja eristyneisyyden lisääntyessä ikääntyneet aikuiset voisivat hyötyä verkkopohjaisista palveluista, mutta epäkäytännölliset todennusmenetelmät saattavat vaikeuttaa niihin pääsyä. Tutkielma esittelee lyhyesti autentikoinnin eli todennuksen periaatteita ja listaa tyypillisimmät biotunnisteita hyödyntävät todennustekniikat, edeten sitten kuvailemaan ikääntyneitä teknologian käyttäjiä ja heidän erityspiirteitään keskiverto käyttäjäryhmiin verrattuina. Lopuksi arvioidaan biotunnisteiden soveltuvuutta salasanoille vaihtoehtoiseksi todennusmenetelmäksi, keskittyen etenkin ikääntyneen juuri käyttäjän näkökulmaan. Ikääntymisen katsotaan siis aiheuttavan monia kognitiivisia ja fyysisiä muutoksia, jotka olisi syytä huomioida biotunnisteiden käytettävyyttä arvioitaessa. Erilaisten biotunnisteiden joukko on kuitenkin hyvin laaja ja vaihteleva, aivan kuten ikääntyneiden käyttäjienkin joukko, mikä vaikeuttaa johtopäätösten tekemistä näiden menetelmien yleistasoisesta soveltuvuudesta kyseiselle käyttäjäryhmälle.