Ympäristöarvot, -asenteet ja arkikäytännöt : kestävän kehityksen edistäminen Salmen koulussa - Linna, Olavi (2015)
Ihmisten huoli omasta tulevaisuudestaan on nostanut ympäristökasvatuksen suuren mielenkiinnon kohteeksi tämän päivän maailmassa. Ympäristönsuojeluun ja ympäristökasvatukseen liittyvien teemojen rinnalla alettiin puhua 1980-luvun lopulla kestävästä kehityksestä, jonka keskeisin ajatus on tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä kuitenkaan tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Koulutus on avainasemassa kestävän kehityksen mukaiseen elämäntapaan oppimisessa. Tällä hetkellä menossa olevassa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistamistyössä kantavana ajatuksena on tukea koulujen toimintaa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Perusopetuksessa on tavoitteena tunnistaa kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys, toimia sen mukaisesti ja ohjata oppilaita kestävän elämäntavan omaksumiseen. Tutkimuksessa selvitettiin Salmen koulun nykytilaa kestävän kehityksen suhteen, yhdeksännen luokan oppilaiden ja opettajien asenteita kestävää kehitystä kohtaan sekä keskeisiä näkökohtia kestävän kehityksen toimintaohjelman laatimiseksi Salmen kouluun. Menetelminä käytettiin kyselyä oppilaille ja opettajille ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvien arvojen ja asenteiden tutkimiseen sekä kestävän kehityksen kartoituslomakkeita koulun arkikäytäntöjen selvittämisen tueksi. Tutkimuksen tuloksista ilmeni, että oppilaiden keskuudessa olisi tarvetta luontosuhteen henkiin herättämiselle, sillä ainoastaan henkilökohtainen suhde luontoon mahdollistaa kestävän kehityksen mukaisen elämäntavan vaalimisen. Opettajat suhtautuivat selvästi oppilaita myönteisemmin ympäristöön ja kestävän kehityksen edistämiseen liittyviin asioihin. Opettajien positiiviset ympäristöasenteet pitää vain saada siirrettyä osaksi opetusta ja koulun arkikäytäntöjä. Tämän tutkimuksen valossa myös yksi merkittävimmistä kehityksen kohteista on koulun piha-alue, joka on tällä hetkellä virikkeetön asfalttikenttä. Kestävän kehityksen toimintaohjelman laatimiseen ei ole tämän tutkimuksen perusteella esteitä Salmen koulussa. Kestävän kehityksen kartoituksesta näkyy se, että osa koulun arkikäytännöistä on jo kestävän kehityksen ajatusten mukaisia. Nyt olisi tarpeellista tehdä kestävän kehityksen kartoitus koko koulun toimintaympäristöön, laatia koululle suunnitelmat kestävän kehityksen toimintaohjelman luomiseen sekä edetä suunnitelmien mukaan juuri Salmen koululle sopivaa kestävän kehityksen polkua pitkin.