The inseparable union of taxation and representation : a conceptual approach on the idea of representation during the controversies on the excise scheme and the Stamp Act, 1732-1734 and 1765-1766 - Haaparinne, Zachris (2015)
Tämä tutkielma käsittelee edustuksellisuuskäsityksiä vuosien 1732 - 1734 valmisteverokriisin ja vuosien 1765 - 1766 leimaverokriisin aikana. Valmisteverokriisillä viitataan Sir Robert Walpolen, Britannian ensimmäisen pääministerin, verouudistuksen aiheuttamaan poliittiseen kuohuntaan. Walpolen tarkoitus oli tehostaa verotusta ja vähentää salakuljetusta muuttamalla tupakan ja viinin tulliverot valmisteveroiksi, mikä koettiin ongelmalliseksi etenkin kaupallisten ja urbaanien toimijoiden keskuudessa. Lakiehdotusten aiheuttama poikkeuksellinen kuohunta pakotti lopulta pääministerin perumaan veroreforminsa. Vaikka leimaverokriisi olikin luonteeltaan varsin erilainen konflikti, oli verotuksen ja edustuksellisuuden yhteen kietoutuminen ominaista myös sille. Brittiparlamentin vuonna 1765 säätämä leimavero sen Pohjois-Amerikan siirtokunnille aiheutti merkittävän kriisin siirtokuntien ja niiden emämaan välille. Siirtokuntien mukaan brittiparlamentilla ei ollut oikeutta verottaa niitä, sillä siirtokunnat eivät olleet edustettuja parlamentissa; verotus ilman edustusta nähtiin tyranniana. Vaikka brittiparlamentti kumosikin kiistanalaisen veron jo seuraavana vuonna, ei tilanne Pohjois-Amerikan siirtokunnissa juuri rauhoittunut. Leimaverokriisin voidaankin nähdä toimineen keskeisenä sytykkeenä siirtokuntien tuleville itsenäistymispyrkimyksille.