Tracking the Finnish social and health care reform : issue arena analysis in a major online news medium - Sohlo, Pirjo (2015)
Tutkimuksen tarkoitus on monitoroida Sote-uudistukseen liittyvää keskustelua hs.fi online-sanomalehdessä. Teema-areenat toimivat tämän tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä. Malli viestinnästä teema-areenoilla käsitteellistää keskustelun monitoroinnin ongelmaan liittyviin (issue-related) aiheisiin, toimijoihin, vuorovaikutuksen paikkoihin sekä keskustelun kulkuun. Malli on uusi ja tämän tutkimuksen tarkoituksena pyrkiä soveltamaan sitä uudenlaiseen kontekstiin: online-uutismediaan. Teema-areenoita on perinteisesti tarkasteltu käyttäjien luomien sisältöjen näkökulmasta, mutta tämän tutkimuksen kohteena on osittain kontrolloitu ympäristö median ns. portinvartijaroolin kautta. Online-uutisartikkelit ja sosiaalisessa mediassa jakamisesta sekä artikkelin kommentoinnin määrästä saatu tieto tarjoaa kiinnostavan ja hedelmällisen lähtökohdan Sote-uudistukseen liittyvän keskustelun monitoroinnille. Tutkimusmateriaalina toimii 98 artikkelia aikaväliltä heinä-marraskuu 2014, jotka on analysoitu laadullisen sisällönanalyysin menetelmin, keskittyen Sote-uudistuksen kehystämiseen sekä lukijoiden rooliin uutisten levittäjinä sosiaalisessa mediassa ja kommentoijina. Kaikki analyysin osa-alueet mallista viestinnästä teema-areenoilla käydään läpi. Tutkimus osoittaa, että hs.fi:ssä käyty keskustelu käydään pääosin politiikka-tasolla, ja sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien mielipiteet eivät artikuloidu samassa suhteessa osaksi keskustelua kuin politiikan toimijoihin keskittyvä sisältö. Tutkimuksen metodi voi olla hyödyllinen sidosryhmille, jotka miettivät heille parasta tapaa osallistua keskusteluun: tutkimuksen avulla voi saada selville tärkeää tietoa eri teemojen ja kehysten ajankohtaisuudesta mediakeskustelussa kuten myös sen, millaisille sisällöille keskustelussa on kysyntää.