"Ostanko pyörän vai lähdenkö Amerikkaan?" : monimuuttajat Pohjois-Amerikkaan Ilmajoelta 1893-1920 - Pihlajasalo, Maieli (2015)
*Ostanko pyörän vai lähdenkö Amerikkaan, on ilmajokelainen sananparsi Aulis J. Alasen vuonna 1953 ilmestyneestä teoksesta Ilmajoki vuoden 1809 jälkeen. Tutkimus selvittää eteläpohjalaisen Ilmajoen paikkakunnan muuttoilmiötä Pohjois- Amerikkaan vuosina 1893 – 1920, keskittyen monimuuttajiin eli henkilöihin jotka ovat lähteneet matkalle useammin kuin kerran viimeistään vuonna 1920. Lähteinä tutkimuksessa on käytetty Siirtolaisuusinstituutin siirtolaisrekisterin passi- ja matkustajaluetteloita sekä Ellis Island ja Ancestry internetpohjaisia tietokantoja. Arkistolähteinä on käytetty myös pääosin Ilmajoen seurakunnan kirkonarkistoja ja täydentävin osin muiden seurakuntien ja maistraattien arkistoja. Tutkittavista saadut tiedot kustakin lähteestä on koostettu taulukoihin, joiden pohjalta tutkittavien elämää on analysoitu. Tutkimusmenetelmänä on käytetty mikrohistorian käytäntöjä ja prosopografiaa se kä tapaustutkimus- mallia. Tutkimuksessa käytiin läpi 2816 ilmajokelaista, jotka olivat hakeneet passia Amerikkaan. Monimuuttajia löytyi lopulta 12, joista kolme oli naisia ja loput miehiä. Joukosta löytyi peräti viisi kertaa Yhdysvaltoihin matkustanut henkilö. Suurimmalla osalla tutkittavista oli sisaruks ia tai ystäviä Yhdysvalloissa ja miehistä vain yksi haki perheensä Yhdysvaltoihin. Naiset hankkivat elantonsa palvelijoina ja kokkeina New Yorkissa. Miehet työskentelivät työmiehinä kaivoksissa ja maataloudessa sekä koristepuuseppänä ja räätälinä. Kaksi miehistä hankki Yhdysvalloista oman maatilan, jolle he asettuivat perheineen pysyvästi. Kahdestatoista monimuuttajasta viisi palasi takaisin Suomeen ja näistä viidestä vain kaksi asettui Ilmajoelle. Seitsemän tutkittavaa kuoli Yhdysvalloissa, osasta löytyi joko kuolintodistus, tai kuolemasta oli ilmoitettu Ilmajoen seurakuntaan. Arkistonhallinnan maisteriohjelmaan kuuluva pro gradu- tutkielma sisältää lähdekriittistä arkistonhallinnallista pohdintaa.