NoSQL-tietokannat : perusominaisuudet ja luokittelu - Soikkeli, Tuomas (2015)
NoSQL-tietokannat ovat olleet eräitä 2000-luvun kiistellyimmistä teknologioista. Niiden käyttötarkoituksista tai hyödyllisyydestä ei ole yleisesti hyväksyttyä tutkimustietoa, johtuen NoSQL-tietokantojen kehittymättömyydestä ja nuoresta iästä. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten NoSQL-tietokantoja voidaan luokitella ja mitkä ovat niiden käyttökohteet. Tätä varten kerrotaan ensin, miten NoSQL-tietokannat ovat kehittyneet ja minkälaisia ominaispiirteiltä niillä on. Sitten kuvataan, miten NoSQL- tietokannat eroavat perinteisistä relaatiotietokannoista ja voidaanko relaatiotietokannat korvata NoSQL-tietokannoilla. Lopuksi esitetään NoSQL-tietokantoihin kohdistunutta kritiikkiä. Tutkimuksessa luokitellaan NoSQL-tietokannat luokitellaan neljään ryhmään: avain-arvopari-varastot, dokumenttivarastot, sarakepohjaiset tietokannat ja verkkotietokannat. Jokaisen tietomallin osalta esitellään tarkemmin tietomallin piirteet ja käyttökohteet sekä havainnollistetaan tietomallia esimerkein. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi yritysten teknologiavalintoihin, sillä ne vaikuttavat projektin onnistumiseen. Toisaalta tämä tutkimus toimii perehdytyksenä aihealueeseen jatkotutkimusta tehdessä.