The M4 transitions of isomeric states - Jokiniemi, Lotta (2015)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan isomeeristen tilojen magneettisten M4-gammasiirtymien redusoituja matriisielementtejä. Tutkittavat siirtymät ovat venyneitä M4-siirtymiä kaksoisbeetahajoamisten massa-alueilla A=85-115 ja A=135-143. Tutkielman tarkoituksena on verrata kokeellisia ydinmatriisielementtejä kvasihiukkasmatriisielementteihin ja MQPM-teorian avulla laskettuihin matriisielementteihin. Kokeelliset matriisielementi lasketaan kokeellisesti määritettyjen arvojen avulla ja kvasihiukkas- sekä MQPM-matriisielementit määritetään tietokoneohjelmien avulla. Kokeellisten ja kvasihiukkasmatriisielementtien välinen suhde osoittautui olevan noin 0,29 ja kokeellisten ja MQPM-matriisielementtien suhde noin 0,33. MQPM-matriisielementit ovat lähempänä kokeellisia tuloksia, mutta eivät poikkea kvasihiukkasarvoista niin paljon kuin olisi voinut olettaa. Lisäksi gyromagneettisten tekijöden muutosten vaikutusta MQPM-matriisielementteihin tutkittiin. Osoittautui, että spin-g-tekijöiden muuttaminen vaikutti melko voimakkaasti matriisielementtien arvoihin, kun taas rata-g-tekijöiden muuttamisella ei ollut suurta vaikutusta.