"Kun muu työ keskeytyy" : sosiaalityön asiantuntijuus kriisitilanteiden tarinoissa - Vainionpää, Maria (2015)
Tutkimukseni tavoitteena on kuvailla sosiaalityön asiantuntijuutta kriiseihin liittyvässä työssä. Lisäksi haluan selvittää sosiaalityöntekijöiden kriisiteorian tuntemista sekä tarkastella rakenteellisen sosiaalityön ilmenemistä sosiaalityössä. Tutkimuskysymyksiksi muodostin: millaisista tekijöistä koostuu sosiaalityöntekijöiden asiantuntijuus äkillisessä kriisitilanteessa, millaisissa tilanteissa sosiaalityöntekijät arvioivat asiakkaan tarvitsevan muuta tukea ja miten he sen järjestävät sekä millaisena kriisiprosessin mukainen osaaminen tarinoissa näyttäytyy. Lisäksi tavoitteenani on tarkastella miten sosiaalityöntekijöiden tarinoissa näkyy rakenteellinen sosiaalityö. Tutkimukseni toteutin laadullisesti. Aineistona käytin sosiaalityöntekijöiltä saamiani eläytymismenetelmän mukaisia tarinoita. Tutkimusmenetelmänä käytin teoriasidonnaista sisällönanalyysia tukenani tematisointi ja taulukointi tarinavariaatioiden mukaisesti. Sosiaalityön asiantuntijuus näyttäytyy aineistoni valossa merkittävänä osana kriiseihin liittyvää työtä. Sosiaalityön asiantuntijuus tarinoissa kuvautuu tiedon, taitojen ja eettisen harkinnan kokonaisuudesta sisältäen myös rakenteellisen sosiaalityön piirteitä. Tiedon osalta sosiaalityön asiantuntijuus muodostuu teoriatiedosta sekä tiedontuotannon prosessista, jossa kerätään, jäsennetään ja jaetaan mm. palvelujärjestelmään sekä sosiaaliturvaan liittyvää tietoa. Eettiset periaatteet kriisitilanteiden asiantuntijuudessa ilmenevät työhön tarttumisen vastuuna, inhimillisinä asiakaskohtaamisina sekä median suuntaan kriisitilanteen tiedon rajoittajana ja siten asiakkaiden suojeluna. Sosiaalityön taidot koostuvat tiedon sekä etiikan käyttämisestä, sekä sosiaalityön prosessuaalisesta työtavasta. Asiantuntijuus muodostuu jäsentämistyön, yhteistyön, kriisiasiakkaan kohtaamisen ja tukemisen, henkisen ja aineellisen avun koordinointityön, sekä ennen muuta ihmisen arjen jatkuvuuden turvaamisen huomiointina. Sosiaalityöntekijä toimii kriisitarinoiden perusteella asiakkaita tai asiakasryhmiä kohtaan inhimillisenä tahona tiedon, taidon, etiikan ja rakenteellisen sosiaalityön periaatteiden hallitsemisesta huolimatta. Asiakastyön lisäksi sosiaalityöntekijä huolehtii omasta ja työyhteisönsä hyvinvoinnista. Lisäksi sosiaalityöntekijä huolehtii verkostotyöstä valistustyöstä. Verkostotyötä sosiaalityöntekijä voi tehdä myös sosiaalisen median kautta. Tarinoista välittyi kriisityön teoriatiedon tarve. Teoriatiedon ja kriisitoimintaohjeiden puuttuminen vaikeuttaa tavoitteellista toimintaa kriisitilanteessa.