Yläkoulun biologian ympäristökurssin vaikutus oppilaiden ympäristö- ja kulutusasenteisiin - Huhtala, Päivi (2015)
Ihmiskunnan elämä maapallolla on tällä hetkellä kestämättömällä pohjalla, sillä väestönkasvun ja kasvavan kulutuksen seurauksena luontoa kuormitetaan jopa peruuttamattomalla tavalla. Kasvavan kulutuksen yhtenä syynä on konsumerismin eli kulutukseen perustuvan hyvinvointiaatteen valta-asema useissa yhteiskunnissa, minkä seurauksena kulutuksesta on tullut yksi keskeisimmistä kehityksen ja hyvinvoinnin mittareista. Kestävä elämäntapa edellyttää nuorten kulutustottumusten muuttumista, sillä myös nuoret ovat merkittäviä kuluttajia yhteiskunnassa. Käyttäytymisen takana oleviin arvoihin ja asenteisiin pyritään vaikuttamaan muun muassa peruskoulussa annettavalla ympäristökasvatuksella. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako yläkoulun biologian oppiaineessa järjestettävä ympäristökurssi oppilaiden ympäristö- ja kulutusasenteisiin. Hypoteesina oli, että ympäristökasvatuksen myötä oppilaiden asenteet muuttuvat ympäristömyönteisimmiksi ja nuoret haluavat muuttaa käyttäytymistään kestävän elämäntavan mukaiseksi. Tutkimusta varten muodostettiin koe- ja kontrolliryhmät kahdesta keskisuomalaisen yläkoulun 9-luokan oppilaista. Koe-ryhmään kuuluvat oppilaat suorittivat tutkimuksen aikana ympäristökasvatukseen keskittyvän Yhteinen ympäristö –kurssin. Kontrolliryhmä puolestaan suoritti kyseisen kurssin vasta tutkimuksen jälkeen. Tutkimusmenetelminä käytettiin lomakekyselyjä ja yksilöhaastatteluja. Lomakekysely tehtiin ennen Yhteinen ympäristö –kurssia ja välittömästi sen jälkeen, haastattelut kurssin jälkeen. Yhteinen ympäristö –kurssilla oli lievä positiivinen vaikutus nuorten ympäristö- ja kulutusasenteisiin. Ympäristö- ja kulutusasenteet myös korreloivat positiivisesti keskenään. Ympäristömyönteisistä asenteistaan huolimatta nuorilla ei ollut selvää aikomusta muuttaa kulutustottumuksiaan ympäristömyönteisimmiksi. Tutkimus osoitti, että aikaisemmissa tutkimuksissa havaittu kuilu ympäristömyönteisen asenteen ja käyttäytymisen välillä on todellinen, jonka kaventamiseksi tulisi ympäristökasvatuksessa kiinnittää jatkossa erityistä huomiota.