Miksi on niin vaikea muistaa olleensa onnellinen? : muistoista rakentuva menneisyys Juha Itkosen teoksessa Hetken hohtava valo - Miettinen, Erika (2015)
Tutkielmani käsittelee menneisyyden rakentumista eri henkilöhahmojen muistoista Juha Itkosen teoksessa Hetken hohtava valo (2012). Tutkimukseni kohteena ovat yksilölliset ja kollektiiviset muistot ja muistelemisen prosessit, jotka kiinnittyvät osaksi sekä teoksen fiktiivistä todellisuutta että faktuaaliseksi ymmärrettyä, kollektiivista historiaa. Keskeisiä tutkimuskysymyksiäni ovat, millaisia henkilöhahmojen yksilölliset muistot ovat, miten ne kiinnittyvät osaksi sekä oman yhteisönsä että laajemmin koko ympäröivän yhteiskunnan kollektiivista muistia ja millainen suhde eri henkilöhahmoilla on omiin muistoihinsa ja muistelemisen prosessiin. Tarkennan tutkimuskysymykseni koskemaan vanhemman ja lapsen suhdetta, jonka näen muistamisen ohella teoksen keskeiseksi teemaksi.