Haastava käyttäytyminen, haastava arki : vanhempien kokemuksia autismiin liittyvästä haastavasta käyttäytymisestä - Nieminen, Birgit (2015)
Tämän pro gradu –tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia autististen lasten vanhemmilla on haastavan käyttäytymisen vaikutuksista ja arjen selviytymiskeinoista. Autismiin, joka on neurologinen kehityksen häiriö, liittyy usein sosiaalisista normeista poikkeavaa käyttäytymistä. Jos käyttäytyminen aiheuttaa vahinkoa muille ihmisille tai henkilölle itselleen, se on pitkäkestoista ja toistuvaa, voidaan puhua haastavasta käyttäytymisestä. Haastava käyttäytyminen on yleisin syy interventioihin autistisella henkilöllä ja usein se koetaankin raskaimmaksi asiaksi autismissa. Tutkimus on laadullinen ja analyysissa on käytetty 15 autistisen lapsen vanhemman haastatteluita. Haastattelu tehtiin helmi-maaliskuussa 2015. Kertynyt aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkimuksessa selvisi, että autistisen lapsen haastavalla käyttäytymisellä oli laajat vaikutukset sekä perheen että lapsen omaan elämään. Se aiheutti muutoksia perheen sisäiseen elämään, sosiaalisiin suhteisiin sekä lapsen omaan hyvinvointiin. Arjen selviytymiskeinoihin kuuluivat sosiaalinen tuki, niiden keinojen löytäminen, jolla haastavaa käyttäytymistä voitiin vähentää sekä vanhempien kasvu kokemusasiantuntijuuteen.