Pyhät puut Kansanrunousarkiston aineistossa 1909-1939 - Malinen, Bettina (2015)
Pro gradu-tutkielmani aihe on pyhät puut Kansanrunousarkiston aineistossa 1909–1939. Tavoitteeni oli tutkimusta aloittaessani saada lisää tietoa pyhiin puihin liittyvästä perinteestä ja selvittää arkistoaineistosta mitä merkityksiä pyhällä puulla on ollut ihmisille Suomessa. Aineistoni olen kerännyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistosta paikallistarinoiden ja kansanuskon kortistoista. Arkistossa tutkimani aineisto sisältää noin 603 tekstiä. Valitsin tästä aineistosta 40 tekstiä tutkielmaani analysoitavaksi. Tutkimuskysymyksissäni kysyn miten tekstien kertojat puhuvat pyhistä puista, miten pyhyys ilmenee teksteissä ja miten se määritellään niissä sekä mikä on pyhän puun merkitys yksilölle ja yhteisölle. Käytin aineiston analyysissa tukenani Laura Starkin väitöskirjassaan käyttämiä erilaisia kontekstikehyksiä. Käytännössä luin tekstit monta kertaa ja kiinnitin huomiota eri konteksteihin jotka vaikuttavat tekstin sisältöön. Aineiston tekstien kertojien mukaan puulla ja talolla tai ihmisellä on katsottu olevan kohtalonyhteys ja pyhä puu on heidän mukaansa ulkomuodoltaan jollain tapaa poikkeava tai huomattava. Tutkimukseni lopputuloksena on, että pyhä puu ilmentää jatkuvuutta ja on positiivinen kasvuvoiman arvo. Tutkimukseni on tärkeä koska pyhiin puihin liittyvää muistitieto on osa kulttuuriperintöä. Koen että tutkimukseni kautta voin lisätä tietoisuutta pyhistä puista ja antaa lukijoille mahdollisuuden luoda uusia merkityksiä tästä käsitteestä.