Lääkeaineanalytiikan oppimateriaalin kehittäminen ammatilliseen laboratorioalan koulutukseen - Eriksson, Terhi (2015)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa on suunniteltu lääkeaineanalytiikan opetusmateriaalia laboratorioalan ammatillisen koulutuksen valinnaisiin opintoihin. Kirjallisuusosaan on koottu tietoja tulehduskipulääkkeistä, niiden sitoutumisesta plasman proteiineihin sekä lääkeainepitoisuuden analysoinnista ja menetelmän validoinnista. Analysoinnissa on keskitytty erilaisiin plasman proteiinien erotustapoihin ja näytteen derivatisointiin. Analyysilaitteistoina olevista kaasu- ja nestekromatografeista on kirjallisuusosaan kerätty oleellisimmat tiedot. Menetelmän validointia on käsitelty lähtökohtaisesti biologisten näytteiden kannalta. Kirjallisuusosaan on kerätty tietoja, joita voi käyttää teoriaopetuksen pohjana. Ne myös tukevat tiiviisti kokeellisen osan harjoitustöitä. Kokeellisessa osassa on kartoitettu kirjallisuudesta löytyviä analyysimenetelmiä tulehduskipulääkkeille. Tutkimukseen on valittu mukaan sekä biologisille plasmanäytteille että apteekin valmisteille soveltuvia analyysimenetelmiä. Tärkeä kriteeri analyysimenetelmiä ja harjoitustöitä valittaessa on ollut, että ne soveltuvat ammatillisen koulutuksen opetuslaboratorioihin. Tässä tutkimuksessa on kehitetty kolme erilaista harjoitustyötä tulehduskipulääkkeiden pitoisuuksien määrityksestä. Harjoitustyöt on valittu siten, että ne eroavat toisistaan riittävästi, opettavat lääkeaineanalytiikkaa mahdollisimman laajasti ja soveltuvat ammatillisen koulutuksen laboratorio-opetukseen. Tulehduskipulääkkeiksi on valittu ibuprofeeni, indometasiini ja ketoprofeeni. Tähän tutkimukseen valittujen harjoitustöiden analysointi perustuu kaasu- ja nestekromatografisiin menetelmiin. Detektoreina niissä on käytössä massa-, UV- ja UV-vis –detektorit. Massadetektorilla on käytössä sekä negatiivinen kemiallinen ionisaatio että sähkösumutus. Tähän tutkimukseen koottu opetusmateriaali monipuolistaa ammatillisen koulutuksen laboranttiopiskelijoiden ammattitaitoa ja –tietoutta. Plasmanäytteiden käsittely sekä kromatografisten tietojen ja taitojen soveltaminen lääkeaineanalytiikkaan vahvistavat opiskelijoiden osaamista laboratoriotyöskentelyssä ja biologisten näytteiden käsittelyssä.