Hengellisyyden merkitys päihdeongelmasta toipumiselle - Kuronen, Raija (2014)
Tutkimuksessa tarkastellaan hengellisyyden merkitystä päihdeongelmasta toipumiselle. Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä ovat päihdeongelma, päihdeongelmasta toipuminen sekä hengellisyys. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä avataan näitä käsitteitä sekä pohditaan aiemman tutkimuksen valossa päihdeongelmasta toipumisen ja hengellisyyden yhteyttä. Keskeisiä suomalaisia tutkijoita, joiden tutkimuksia tämän tutkimuksen tekemisessä on hyödynnetty, ovat Jorma Niemelä ja Katja Kuusisto. Tutkimuksen aineisto koostuu kahdeksan päihdeongelmasta toipuneen henkilön toipumistarinasta, jotka on kerätty haastatteluin ja kirjoituspyynnöin. Niitä on analysoitu narratiivista analyysitapaa hyödyntäen. Analyysin tuloksena aineistosta löytyi kolmenlaisia toipumistarinoita, jotka olen nimennyt AA-tarinoiksi, Seurakuntayhteyden tarinoiksi ja Jumalan voimalla raitistuneiden tarinoiksi. AA-tarinoissa toipuminen tapahtui prosessinomaisesti ja AA-toveriseura oli siinä keskeisessä roolissa. Hengellisyys tuli mukaan elämään myöhemmin ja se toimi AA:n rinnalla raittiudessa kantavana voimana. Seurakuntayhteyden tarinoissa vaikeat elämänkokemukset johtivat hengelliseen heräämiseen ja raittiuteen ja niille oli ominaista vahva näkemys siitä, että Jumala on johdattanut elämää ja puhutellut antamiensa koettelemusten kautta. Raitistumisen jälkeen seurakuntayhteydestä ja vapaaehtoistyöstä tuli merkittävä osa elämää ja ne kannattelivat uudessa raittiissa elämässä. Jumalan voimalla raitistuneiden tarinoissa raitistuminen ja hengellinen herääminen tapahtuivat yhtäkkisesti ja raitistuminen nähtiin yksinomaan Jumalan tekona. Kaikki sen jälkeen elämässä saatu hyvä liitettiin Jumalaan. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan päätellä, että hengellisyys voi tukea raitistumista ja raittiina elämistä monin eri tavoin. Tässä tutkimuksessa hengellinen herääminen ja kristillinen kääntymys näyttivät johtavan kokonaisvaltaiseen muutokseen elämässä, jonka yhtenä osana oli päihteidenkäytön lopettaminen. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan myös todeta, että hengellisyyden merkitys päihdeongelmasta toivuttaessa voi olla jo alkaneen raittiuden jälkeen uudessa elämäntavassa tukeminen tai toisaalta myös hengellinen kokemus voi itsessään johtaa raitistumiseen.