Suomalaisten käsityksiä maatalousmaiseman muutoksesta ja maatalouden ekosysteemipalveluista - Perälä, Anne (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena on suomalaisten maatalousmaisemaan ja maatalouden ekosysteemipalveluihin liittyvien käsitysten tutkiminen. Maatalousmaisema on Suomessa jatkuvassa muutoksessa, ja maisemaan liittyvät näkemykset ovat usein ristiriidassa keskenään. Suomen ratifioiman eurooppalaisen maisemayleissopimuksen mukaan kansalaisten maisema-arvostuksia tulisi huomioida maisemaa koskevassa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Maatalousmaisemaa voidaan lähestyä myös sen tarjoamien ekosysteemipalvelujen eli hyötyjen avulla. Tutkimuksessa tarkastellaan, mitä ekosysteemipalveluja ja minkä verran suomalaiset arvioivat maatalousmaiseman tuottavan. Lisäksi tutkitaan, miten kansalaiset yhtäältä ennakoivat ja toisaalta toivoisivat suomalaisen maatalousmaiseman muuttuvan seuraavien vuosikymmenten aikana, ja kuinka kehityskulut vaikuttaisivat ekosysteemipalvelujen tuotantoon. Lopuksi kysytään, miten ekosysteemipalvelujen käsitettä voidaan hyödyntää ihmisten maisemakäsitysten tutkimuksessa.