Tuntemattomasta tähdenlennoksi : laulukilpailujen heijastumia peruskoulun musiikintunteihin - Holopainen, Heidi; Karvonen, Sara (2015)
Laulukilpailut ovat osa lapsen arkielämää: lapset näkevät erilaisia laulukilpailuja jatkuvasti televisiosta. Laulukilpailujen vaikutukset ovat selvästi nähtävissä esimerkiksi lasten laulutekniikasta ja lasten kiinnostuksesta populaarimusiikkia kohtaan, mutta siitä huolimatta laulukilpailujen vaikutuksia lapsiin on tutkittu varsin vähän. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää millä tavalla laulukilpailujen merkitys näkyy peruskoulun musiikintunneilla. Tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastateltavia oli yhteensä kahdeksan, joista neljä oli opettajia ja neljä laulukilpailujen asiantuntijoita. Opettajien kautta halusimme selvittää, miten musiikkikilpailut näkyvät peruskoulun musiikintunneilla. Asiantuntijat olivat olleet järjestämässä erilaisia laulukilpailuja. Tutkielmassa saadut tulokset jaettiin kolmeen aihepiiriin: kilpailut, kilpailut ja lapsi sekä kilpailut ja koulu. Laulukilpailut koettiin pääasiassa positiivisina, mutta television kilpailuformaatteihin suhtauduttiin varauksellisesti niihin liittyvien sopimusten vuoksi. Kilpailussa annettavan palautteen toivottiin olevan realistisempaa. Taloudelliset arvot ajateltiin suurimmiksi laulukilpailujen tausta-arvoiksi. Tutkielmassa selvisi, että laulukilpailut vaikuttavat lapseen niin positiivisesti kuin negatiivisesti. Laulukilpailujen vaikutukset koettiin näkyvän lapsen tunne-elämän kehityksessä ja lasten laulutaidoissa. Erityisesti se, kuinka kilpailussa pärjättiin, vaikuttaa lapsen sosiaalisiin suhteisiin ja minäkuvan kehitykseen. Laulukilpailut näkyivät peruskoulun musiikintunneilla lähinnä ohjelmiston kautta, mutta niiden koettiin näkyvän myös esiintymishalukkuudessa ja haluna laulaa. Ohjelmiston muutoksen ja lasten laulutekniikan välillä nähtiin yhteys, esimerkiksi lasten äänialat ovat kaventuneet. Suurimpana syynä kilpailuihin osallistumiseen nähtiin lasten halu kilpailla sekä julkisuuden ja laulajan ammatin tavoittelu. Tutkimustulokset osoittivat, että laulukilpailut näkyvät peruskoulun musiikintunneilla. Tulokset osoittivat sen, että laulukilpailujen vaikutukset heijastuvat laajalle alueelle ja sitä tulisi tutkia enemmän lapsen näkökulmasta. Laulukilpailujen vaikutukset lapseen ja niiden näkyminen koulussa tulisi huomioida, että opettaja voisi kiinnittää näihin asioihin huomiota myös omassa opetuksessaan.