Vasteajan vaikutus emotionaaliseen käyttäjäkokemukseen - Pohjola, Markus (2015)
Vasteajan vaikutus käyttäjäkokemukseen on kiistaton, mutta vasteaikojen suhteesta käyttäjäkokemukseen ja varsinkin sen emotionaalisiin dimensioihin tarvitaan lisää tutkimustietoa. Lisäksi voimassa olevia suosituksia vasteajan sietokyvyn kynnysarvoista täytyy tarkastaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tavoin matkapuhelin- ja työpöytäsovelluksien yhteydessä eri vasteajat vaikuttavat osaamisen, turhautumisen ja hallinnan tunteeseen. Tutkimuksen koehenkilöt suorittivat tuntikirjaustehtäviä sovelluksella, jonka käyttöliittymän vasteaikaa vaihdeltiin välittömän, 1 sekunnin ja 2 sekunnin välillä. Lisäksi sovelluksen tyyppiä, matkapuhelin- ja työpöytäsovellus, vaihdeltiin. Koehenkilöt täyttivät kokeen edetessä emotionaalisia dimensioita mittaavia kyselyitä, joita tutkittiin tilastollisin menetelmin. Tutkimuksessa selvisi, että olemassa olevia suosituksia kynnysarvoista voidaan pitää edelleen voimassa olevina. Vasteajan kasvaminen vähensi erittäin merkitsevästi osaamisen ja hallinnan, ja kasvatti erittäin merkitsevästi turhautumisen tunnetta. Sovelluksen tyypillä ei ollut merkitsevää vaikutusta testattujen vasteaikojen aiheuttamiin kokemuksiin. Tutkimuksen tulos auttaa ymmärtämään, millainen vaikutus vasteajalla on suunnitteluratkaisujen emotionaalisessa käyttäjäkokemuksessa.