Yksityisyys ja yksityisyyden suojaaminen big datan aikakaudella : teknologinen näkökulma - Hokkanen, Jan (2015)
Elämme tiedon aikakautta – teknologian kehityksen myötä sekä digitaalisesta että analogisesta maailmasta kertyvien tietojen määrä on kasvanut eksponentiaalisesti viime vuosien aikana. Big data mahdollistaa monia koko yhteiskuntaa hyödyttäviä etuja aina kilpailukyvyn parantamisesta kehittyneempään terveydenhuoltoon. Massiivisen tietojen keräämisen ja analysoinnin on kuitenkin pelätty kaventavan yksityisyyden suojaa. Tässä kirjallisuuskatsaukseen pohjautuvassa tutkielmassa perehdyttiin yksityisyyttä, big dataa, massadataanalytiikkaa sekä yksityisyyden suojaamiseen käytettäviä teknisiä menetelmiä käsittelevään kirjallisuuteen. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää millaisia yksityisyyteen kohdistuvia riskejä big datan hyödyntämiseen voi liittyä sekä arvioida teknisten menetelmien kykyä suojata yksityisyyttä. Tutkielmassa selvisi, että big datan hyödyntämiseen voi liittyä yksityisyyteen kohdistuvia riskejä. Riskit vaikuttaisit olevan seurausta hyvin laajamittaisesta tietojen keräämisestä sekä tehokkaasta prosessoinnista, minkä seurauksena datasta kyetään löytä- mään enemmän yksityisyyttä uhkaavaa informaatiota kuin useat ihmisistä olettavat tietoja luovuttaessaan. Läpinäkyvyyden puutteen havaittiin entisestään lisäävän tilanteeseen liittyvää ongelmallisuutta. Havaintojen pohjalta tehtiin johtopäätös siitä, että teknisten menetelmien ohella tarvitaan entistä enemmän julkisen vallan sääntelyä sekä organisatorisia toimenpiteitä yksityisyyden suojaamiseksi.