Teknikko, taiteilija vai journalisti? : mediatoimittajien ammatti-identiteetti - Myller, Matti (2015)
Tässä tutkimuksessa selvitetään minkälaiseksi Yleisradion aluetoimituksissa työskentelevät mediatoimittajat kokevat ammatillisen identiteettinsä. Tutkimusmetodina käytetään teemahaastattelua. Mediatoimittajan työnkuvaa tarkastellaan kuvajournalismin käsitettä vasten, jotta selviäisi tuleeko mediatoimittajan työtä pitää journalistisena työnä. Samalla avataan mediatoimittajan työnkuvaa, sillä se vaikuttaa olevan sangen tuntematon jopa monelle journalismin alan ammattilaiselle. Mediatoimittajan koulutustausta on useimmiten joko AMK- tai ammatillinen koulutus. Journalistisiin töihin tullaan nykyään useimmiten yliopistokoulutuksen kautta. Haastattelututkimuksella selvitetään, muodostuuko mediatoimittajan ammatillinen identiteetti työssä vai jo koulutuksen aikana. Tutkimus osoittaa mediatoimittajan ammatin sopivan hyvin kuvajournalismi-käsitteen alle. Lisäksi ilmenee, että mediatoimittajat pitävät itseään ennen kaikkea journalisteina ja että he osaavat myös perustella, miksi näin on. Journalistin identiteetti heille synty ennen kaikkea työssä, koulutus ei sitä tuo.