Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939

Epäonnistuneen kieltolain myötä Suomeen laadittiin itsenäisyyden ajan ensimmäinen väkijuomalaki. Väkijuomalain myötä yksityiset henkilöt, yhdistykset, järjestöt sekä yksityiset kerhot saattoivat perustaa anniskeluravintoloita. Tässä tutkielmassa tarkastellaan Jyväskyläläisiä anniskeluravintoloiden a...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Ovaskainen, Pirjo
Muut tekijät: Humanistinen tiedekunta, Faculty of Humanities, Historian ja etnologian laitos, Department of History and Ethnology, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2015
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/47212
_version_ 1826225507114418176
author Ovaskainen, Pirjo
author2 Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Ovaskainen, Pirjo Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Ovaskainen, Pirjo Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Ovaskainen, Pirjo
datasource_str_mv jyx
description Epäonnistuneen kieltolain myötä Suomeen laadittiin itsenäisyyden ajan ensimmäinen väkijuomalaki. Väkijuomalain myötä yksityiset henkilöt, yhdistykset, järjestöt sekä yksityiset kerhot saattoivat perustaa anniskeluravintoloita. Tässä tutkielmassa tarkastellaan Jyväskyläläisiä anniskeluravintoloiden anniskeluoikeusprosessia ja ravintoloiden valvontaa kieltolain päättymisestä vuonna 1932 talvisodan syttymiseen syystalvella vuonna 1939. Yhteiskunta oli sisällissodan myötä edelleen jakaantunut. Myös Alkoholiliike jakoi ravintolat yhteiskuntaluokkien mukaan. Tutkielman ensimmäisenä tavoitteena on selvittää, miten anniskeluoikeutta haettiin ja millaiset jyväskyläläiset ravintolat oikeutta hakivat ja ketkä oikeuden saivat. Tutkielman toisena tavoitteena on selvittää miksi ja miten ravintoloita valvottiin. Paikallisesta valvonnasta huolehti kunnallinen tarkastaja, jonka valinnan suoritti Jyväskylän kunnanvaltuusto. Tarkastajan tehtävänä oli valvoa ravintoloiden lainmukaista anniskelua ja raportoida rikkeistä Alkoholiliikkeelle. Kulttuurihistorian ja marginaalihistorian avulla esiin on nostettu tutkimuksissa aikaisemmin huomiotta jääneet tekijät, kuten tarkastajat ja ravintoloitsijat. Poliittisen kulttuurin kautta tarkastellaan Alkoholiliikkeen vallankäyttöä anniskeluravintoloiden toiminnassa. Poliittinen kulttuuri on mahdollistanut myös paikallisen tason toimijoiden, kunnallisten tarkastajien ja kaupunginvaltuuston sekä -hallituksen, toimien tarkastelun Lähdeaineistona tutkimuksessa on käytetty Jyväskylän kaupunginhallituksen- ja valtuuston pöytäkirjoja, Alkoholiliikkeen anniskeluoikeusasiakirjoja, jotka sisältävät ravintoloitsijoiden kirjeitä Alkoholiliikkeelle, Alkoholiliikkeen ilmoituksia ravintoloitsijoille, tarkastajien ilmoituksia ja raastuvanoikeuden pöytäkirjoja sekä vuodesta 1936 ilmestynyttä Alkoholiliikkeen aikakauskirjaa. Tutkimus on jaettu kahteen päälukuun. Ensimmäisessä käydään läpi Jyväskylässä toimineita eri yhteiskuntaluokille suunnattuja anniskeluravintoloita ja vuosikymmenen kuluessa voimaan tulleita uusia lakeja ja säädöksiä. Toisessa luvussa tarkastellaan ravintoloiden toimintaa tarkastajien näkökulmasta. Miten valvonta tapahtui ja millaisia rikkeitä Jyväskylässä tehtiin. Jyväskyläläisten anniskeluravintoloiden taso nousi vuosikymmenen loppua kohden. Samaan aikaan kiinnitettiin yhä enemmän huomiota kunnallisten tarkastajien koulutukseen. Lopulta sodan syttyminen katkaisi kehityksen.
first_indexed 2023-03-22T09:58:50Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kustaa H. J. Vilkuna", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Piia Einonen", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ovaskainen, Pirjo", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2015-09-28T11:14:01Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2015-09-28T11:14:01Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2015", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1496520", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/47212", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ep\u00e4onnistuneen kieltolain my\u00f6t\u00e4 Suomeen laadittiin itsen\u00e4isyyden ajan ensimm\u00e4inen v\u00e4kijuomalaki. V\u00e4kijuomalain my\u00f6t\u00e4 yksityiset henkil\u00f6t, yhdistykset, j\u00e4rjest\u00f6t sek\u00e4 yksityiset kerhot saattoivat perustaa anniskeluravintoloita. T\u00e4ss\u00e4 tutkielmassa tarkastellaan Jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4isi\u00e4 anniskeluravintoloiden anniskeluoikeusprosessia ja ravintoloiden valvontaa kieltolain p\u00e4\u00e4ttymisest\u00e4 vuonna 1932 talvisodan syttymiseen syystalvella vuonna 1939.\n\nYhteiskunta oli sis\u00e4llissodan my\u00f6t\u00e4 edelleen jakaantunut. My\u00f6s Alkoholiliike jakoi ravintolat yhteiskuntaluokkien mukaan. Tutkielman ensimm\u00e4isen\u00e4 tavoitteena on selvitt\u00e4\u00e4, miten anniskeluoikeutta haettiin ja millaiset jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4iset ravintolat oikeutta hakivat ja ketk\u00e4 oikeuden saivat. Tutkielman toisena tavoitteena on selvitt\u00e4\u00e4 miksi ja miten ravintoloita valvottiin. Paikallisesta valvonnasta huolehti kunnallinen tarkastaja, jonka valinnan suoritti Jyv\u00e4skyl\u00e4n kunnanvaltuusto. Tarkastajan teht\u00e4v\u00e4n\u00e4 oli valvoa ravintoloiden lainmukaista anniskelua ja raportoida rikkeist\u00e4 Alkoholiliikkeelle. \n\nKulttuurihistorian ja marginaalihistorian avulla esiin on nostettu tutkimuksissa aikaisemmin huomiotta j\u00e4\u00e4neet tekij\u00e4t, kuten tarkastajat ja ravintoloitsijat. Poliittisen kulttuurin kautta tarkastellaan Alkoholiliikkeen vallank\u00e4ytt\u00f6\u00e4 anniskeluravintoloiden toiminnassa. Poliittinen kulttuuri on mahdollistanut my\u00f6s paikallisen tason toimijoiden, kunnallisten tarkastajien ja kaupunginvaltuuston sek\u00e4 -hallituksen, toimien tarkastelun\n\nL\u00e4hdeaineistona tutkimuksessa on k\u00e4ytetty Jyv\u00e4skyl\u00e4n kaupunginhallituksen- ja valtuuston p\u00f6yt\u00e4kirjoja, Alkoholiliikkeen anniskeluoikeusasiakirjoja, jotka sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4t ravintoloitsijoiden kirjeit\u00e4 Alkoholiliikkeelle, Alkoholiliikkeen ilmoituksia ravintoloitsijoille, tarkastajien ilmoituksia ja raastuvanoikeuden p\u00f6yt\u00e4kirjoja sek\u00e4 vuodesta 1936 ilmestynytt\u00e4 Alkoholiliikkeen aikakauskirjaa. \n\nTutkimus on jaettu kahteen p\u00e4\u00e4lukuun. Ensimm\u00e4isess\u00e4 k\u00e4yd\u00e4\u00e4n l\u00e4pi Jyv\u00e4skyl\u00e4ss\u00e4 toimineita eri yhteiskuntaluokille suunnattuja anniskeluravintoloita ja vuosikymmenen kuluessa voimaan tulleita uusia lakeja ja s\u00e4\u00e4d\u00f6ksi\u00e4. Toisessa luvussa tarkastellaan ravintoloiden toimintaa tarkastajien n\u00e4k\u00f6kulmasta. Miten valvonta tapahtui ja millaisia rikkeit\u00e4 Jyv\u00e4skyl\u00e4ss\u00e4 tehtiin. \n\nJyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4isten anniskeluravintoloiden taso nousi vuosikymmenen loppua kohden. Samaan aikaan kiinnitettiin yh\u00e4 enemm\u00e4n huomiota kunnallisten tarkastajien koulutukseen. Lopulta sodan syttyminen katkaisi kehityksen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Pirjo Ovaskainen (pimahaov) on 2015-09-28 11:14:00.525415. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2015-09-28T11:14:01Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201509283273.pdf: 1115494 bytes, checksum: 7e1d671a62d67dbc39580917ea10521b (MD5)\nlicense.html: 4835 bytes, checksum: 0884b3b324e33328dba09ea9ce27fabf (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2015-09-28T11:14:01Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201509283273.pdf: 1115494 bytes, checksum: 7e1d671a62d67dbc39580917ea10521b (MD5)\nlicense.html: 4835 bytes, checksum: 0884b3b324e33328dba09ea9ce27fabf (MD5)\n Previous issue date: 2015", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (92 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Alkoholiliike", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4isten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201509283273", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Historian ja etnologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of History and Ethnology", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Suomen historia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Finnish History", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2015-09-28T11:14:02Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": null, "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "3031", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "1930-luku", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "anniskeluoikeudet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "valvonta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_47212
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:12Z
main_date 2015-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2015
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/20af52e2-1b1e-4d19-a00b-55dec794b65c\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201509283273.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2015
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ovaskainen, Pirjo Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939 Alkoholiliike Suomen historia Finnish History 3031 1930-luku anniskeluoikeudet valvonta ravintolat Jyväskylä
title Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939
title_full Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939
title_fullStr Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939 Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939
title_full_unstemmed Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939 Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939
title_short Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939
title_sort jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932 1939
title_txtP Jyväskyläläisten ravintoloiden anniskeluoikeudet ja valvonta 1932-1939
topic Alkoholiliike Suomen historia Finnish History 3031 1930-luku anniskeluoikeudet valvonta ravintolat Jyväskylä
topic_facet 1930-luku 3031 Alkoholiliike Finnish History Jyväskylä Suomen historia anniskeluoikeudet ravintolat valvonta
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/47212 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201509283273
work_keys_str_mv AT ovaskainenpirjo jyväskyläläistenravintoloidenanniskeluoikeudetjavalvonta19321939