Mobile-based intervention based on acceptance and commitment therapy : the effectiveness on work ability and perceived stress for individuals with symptoms of metabolic syndrome and psychological stress - Luodelahti, Marjo (2015)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuvan hyvinvointiohjelman Oivan älypuhelinsovelluksen tehokkuutta työkykyyn ja koettuun stressiin yksilöillä, jotka kärsivät metabolisenoireyhtymän oireista ja psykologisesta stressistä. Satunnaistetussa vertailukokeessa tutkittiin 8-viikon intervention avulla älypuhelimeen sovelletun ohjelman tehokkuutta tietoisuustaitojen (mindfulness) ja hyväksymis- ja arvopohjaisten harjoituksien pohjalta. Lisäksi oltiin kiinnostuneita välittääkö psykologinen joustavuus suhteessa työkykyyn ja koettuun stressiin intervention vaikutuksia. Tutkimus sisälsi alkumittaukset ennen 8-viikon interventiota ja seurantamittaukset 36 viikkoa alkumittauksen jälkeen. Kontrolliryhmä (Kontrolli, n=66) osallistui samoihin mittauksiin kuin interventioryhmä (Mobiili, n=73) ilman osallistumista älypuhelinsovellutuksen käyttöön. Aineisto analysointiin käyttäen Mann Whitneyn t-testiä ja edelleen välittäjäanalyysiä. Vaikka interventioryhmän tulokset eri mittareissa paranivat kauttaaltaan enemmän kuin kontrolliryhmässä tutkimuksen aikana, älypuhelinintervention saavutukset eivät saaneet tieteellistä vahvistusta suhteessa kontrolliryhmään. Huolimatta epäonnistumisesta tutkimuksen ydin hypoteesien suhteen, tarkemmat tulokset osoittivat, että Oiva saattaa olla tehokas työkalu parantamaan kevyesti ylipainoisten työkykyä. Tutkimus osoitti myös, että psykologinen joustavuus suhteessa työkykyyn ja koettuun stressiin välittää älypuhelin intervention vaikutuksia mitattaessa psykologista joustavuutta yleisimmällä mittarilla (AAQ-II). Lisätutkimusta tarvitaan voisiko Oiva toimia tehokkaana työkaluna riskiryhmään kuuluvilla työntekijöillä parantamaan heidän työhyvinvointiaan.