Valtion luottokelpoisuusarvion heikentymisen laukaisevat tekijät - Pekkala, Atte (2015)
Valtioiden luottoluokitukset ovat nousseet kiinnostusta herättäväksi puheenaiheeksi 2000-luvun finanssikriisin myötä. Aiempaa tutkimusta siitä, mitkä tekijät saavat aikaan luokituksen muutoksen, on olemassa hyvin niukalti. Tässä Pro gradu -työssä pyritään löytämään vastaus kysymykseen: Mikä saa valtion luottoluokituksen heikkenemään? Empiirisessä osiossa analysoidaan probit regressio -mallin avulla, mitkä tekijät selittävät luottoluokituksen heikkenemistä. Aineistona on käytetty euro-alueen maiden kansantaloudellisia muuttujia vuosilta 2002 – 2013. Selittäviksi muuttujiksi löydettiin bruttokansantuotteen ja valtion budjetin alijäämän muutos. Empiiristen tulosten perusteella valtiontalouden budjettivaje ja kokonaistalouden ennakoitu kehitys ovat merkittävimmät selittävät tekijät valtion luottoluokituksen heikkenemisessä.