Liiketoimintamallin kehittäminen SaaS -yrityksessä - Leinonen, Saija (2015)
SaaS – liiketoimintamallia harjoittava yritys tarjoaa ohjelmistonsa palveluina Internetin yli. Tieteellisiä julkaisuja ja tutkimuksia etenkin liittyen SaaSsiin ja liiketoimintamalliin julkaistaan aktiivisesti, mutta SaaSsia liiketoimintamallina ja liiketoimintamallin kehittämistä on tutkittu hyvin niukasti. Etenkin liiketoimintamallien kehittäminen mahdollistaa aiempien tutkimusten mukaan yrityksen kyvyn mukautua markkinoiden muuttuviin vaatimuksiin, jonka vuoksi liiketoimin-tamallin kehittäminen voidaan nähdä parempana sijoituskohteena kuin yksittäinen teknologia- tai palvelukehitys. Tässä tutkielmassa tarkastellaan aluksi jo olemassa olevan kirjallisuuden avulla valittua aihepiiriä eli SaaSsia ja liiketoimintamallia. Tämän jälkeen, kartoitetaan laadullisen tapaustutkimuksen avulla SaaS – liiketoimintamallin kehittämisen lähtökohtia tapauksena toimivan suomalaisen SaaS – yrityksen kautta. Tutkimuksen empiirisen osuuden viitekehyksenä toimii liiketoimintamallialusta, johon on lisätty ajatus sekä resurssi- että asiakaslähtöisyydestä. Empiirisen osuuden haastatteluiden perusteella kartoitettiin siis sekä kohdeyrityksen että sen asiakkaiden näkemyksiä kohdeyrityksen nykyisen liiketoimintamallin tilasta. Haastatteluiden vertailuista saadut havainnot osoittavat, että SaaS – liiketoimintamallia kehitetään resurssilähtöisesti. Tämä johtuu siitä, että tyypillisesti SaaS – liiketoimintamallia harjoittava yritys tarjoaa ohjelmiston-sa vakiomuotoisena, eikä näin ollen ota huomioon asiakkaiden yksittäisiä toiveita ohjelmistojen ominaisuuksista.