Kiinan suorittaman kybervakoilun aiheuttamat pitkäaikaiset haitat KIBS-yrityksille - Koivula, Nina (2015)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee Kiinan suorittaman kybervakoilun aihe- uttamia pitkäaikaisia haittoja KIBS-yrityksille. Tutkielma toteutettiin kirjalli- suuskatsauksena teorialähtöisesti. Tutkielma selvittää, millaisia haittoja Kiinan suorittama kybervakoilu aiheuttaa KIBS-yrityksille, sekä lisäksi sen, kuinka va- kavia nämä KIBS-yrityksille koituneet haitat ovat. Aihetta on tärkeä tutkia, sillä Kiinan suorittamasta kybervakoilusta on saatu todisteita. Lisäksi kybervakoilusta koituvien haittojen on arvioitu olevan nousussa. Aihetta ei ole aiemmin tutkittu riittävästi, sillä sitä on hankala tutkia, koska yritykset eivät monesti tahdo tuoda julkisuuteen joutuneensa kyber- hyökkäyksen uhriksi. Tutkimus myös vaatisi melko pitkällä aikavälillä suoritet- tua tutkimusta. Tutkielman tuloksien perusteella voidaan sanoa, että kyberhyökkäyksen aiheuttamat pitkäaikaiset haitat KIBS-yritykselle ovat henkisen pääoman mene- tys, sekä maineen menetys ja asiakkaiden ja liikekumppanien luottamuksen menetys. Näistä arvioimme henkisen pääoman menetyksen olevan KIBS- yritykselle merkittävämpi haitta. Tutkielman aikana havaittiin myös, että KIBS- yrityksiä vastaan suoritetut kyberhyökkäykset vaikuttavat negatiivisesti länsi- maiden talouteen. Tutkielman tulokset ovat kiinnostavia paitsi KIBS-yritysten näkökulmasta, myös länsimaisten valtioiden kannalta.