Ketterän tiimin suorituskyky ja sen arviointi - Foudila, Kim (2015)
Ketterät menetelmät ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan yhtenä ohjelmistokehityksen muodoista. Ketterä ohjelmistokehitys perustuu keskeisesti tiimityöskentelyyn, joten projektin menestyksellisyys onkin paljolti kiinni tiimityöskentelyn onnistumisesta. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella tiimityöskentelyä ja tiimin suorituskyvyn arviointia erityisesti ketterässä ohjelmistokehityksessä sekä tuoda esiin tiimin suorituskykyyn vaikuttavia tekijöitä. Tutkielman tutkimusmenetelmä on kirjallisuuskatsaus. Tiimin määritelmille on yhteistä se, että ne korostavat tiimin jäsenten yhteistä tavoitetta ja vastuuta tavoitteen saavuttamisesta. Ketterän tiimin ominaispiirteisiin kuuluvat itseohjautuvuus ja moniosaajuus, joiden on todettu ruokkivan innovatiivisuutta. Tiimin kehitysvaiheet ovat muodostuminen, kuohunta, yhdenmukaistuminen, suorittaminen ja hyvästely. Yleisimpänä ketterän tiimin suorituskyvyn mittarina näyttäytyy Agile-manifestin mukaisesti tiimin kyky tuottaa arvoa, jota syntyy toimivasta ja toimitetusta ohjelmistosta. Ketterät tiimit käyttävät kuitenkin myös perinteisiä, projektin tavoitteisiin ja budjettiin liittyviä suorituskyvyn mittareita. Ketterän tiimin suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä suurin osa liittyy tiimin prosesseihin, kuten kommunikaatioon ja työn koordinointiin. Tutkielman tuloksia voidaan hyödyntää ensisijaisesti ketteriä menetelmiä käyttävissä organisaatioissa tiimityöskentelyn ongelmien välttämisessä ja ohjelmistokehitysprosessiensa muovaamisessa ketterää tiimityöskentelyä tukevaksi.