Esimies-alaissuhteen laadun vaikutus työntekijöiden aloitteellisuuteen ympäristöasioissa - Jylhä, Laura (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää esimies-alaissuhteen laadun vaikutusta työntekijöiden ympäristöaloitteiden tekoon ja toisaalta aloitteiden toteuttamiseen yrityksessä. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin ympäristöasioiden hoitoon liittyvistä epäkohdista raportoimista ja proaktiivisuuden tutkimuskenttään kuuluvaa ilmiötä vaikenemisesta. Lisätäksemme ymmärrystä johtajuuden vaikutusmekanismeista aloiteprosessin eri vaiheissa kyselytutkimuksessa mitattiin myös yrityksen aloitteellisuutta tukevaa ilmapiiriä. Tutkimuksessa hyödynnettiin yleisiä innovaatiotutkimuksen teorioita, jotka käsittelevät aloitejärjestelmiä ja aloitteiden tekoa työntekijän proaktiivisena käyttäytymisenä. Johtajuutta taas tarkasteltiin esimiehen ja alaisen välisen vaihtosuhde teorian (Leader- Member Exchange theory, LMX) näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin määrällisenä eli kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkimukseen osallistui yksi kohdeyritys ja tutkimusaineisto kerättiin tammikuussa 2015. Kysely toteutettiin sähköisesti kohdeyrityksen intranetissä Webropol kysely- ja tiedonkeruusovellusta hyödyntäen, ja kyselyyn osallistui 126 vastaajaa. Työntekijät arvioivat esimies-alaissuhteen laadun ja ilmapiirin mittarin keskiväliä korkeammaksi. Vaikeneminen puolestaan osoittautui hyvinkin yleiseksi ilmiöksi, ja aloitteiden teko ja epäkohdista raportoiminen jäivät verrattain vähäiseksi. Tutkimustulosten perusteella ei työntekijöiden proaktiivinen käyttäytymisen ja esimies- alaissuhteen välillä näytä olevan havaittavissa säännönmukaista yhteyttä. Johtopäätöksenä tuloksista voidaan esittää, että vaikka esimies-alaissuhteen laatu korreloi aloitteellisuutta tukevan ilmapiirin kanssa, ei näiden varauksetta voida olettaa vaikuttavan kumulatiivisesti itse työntekijöiden proaktiiviseen käyttäytymiseen. Tutkimustulokset voivat toimia muistutuksena esimiehille siitä, että ympäristöasioissa valveutuneita työntekijöitä löytynee myös oman lähipiirin ulkopuolelta.