Läsnäolon tärkeys : opiskelijoiden läsnäolo, siihen vaikuttavat tekijät ja läsnäolon vaikutus oppimistuloksiin - Mäenpää, Tatu (2015)
Opiskelijoiden läsnäolon ja oppimistulosten yhteyttä on tutkittu paljon. Opiskelijat saavuttavat parempia oppimistuloksia, mikäli he ovat useammin paikalla luennoilla. Yleisimpiä syitä poissaoloon ovat muiden opintojen työtaakka, sairastaminen ja kokemus siitä, että luennoitsijat eivät tuo riittävästi lisätietoa heiltä saatujen, valmiiden muistiinpanojen lisäksi. Kursseille ilmoittautuneista opiskelijoista on aikaisempien tutkimusten mukaan osallistunut luennolle 30 % – 80 %. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka iso osa kursseille ilmoittautuneista opiskelijoista on läsnä Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen luennoilla, mitkä tekijät vaikuttavat läsnäoloon luennolla ja kuinka paljon läsnäolo vaikuttaa oppimistuloksiin. Tutkimuksen aineisto kerättiin keväällä 2014 kuudelta eri kurssilta. Aineisto kerättiin läsnäololistoilla ja kyselylomakkeilla. Kyselylomake lähetettiin myös luennoilta poissaolleille opiskelijoille. Kyselylomakkeessa opiskelijoilta kysyttiin heidän mielipidettään luennon toteutuksesta, luennoitsijasta sekä heidän omaa opiskelumotivaatiotaan ja näkemyksiään kotiopiskelusta. Kyselylomakkeeseen vastasi yhteensä 160 opiskelijaa. Opiskelijoita havaittiin olevan vähiten läsnä peruskursseilla, enemmän aineopintokursseilla ja eniten syventävillä kursseilla. Opiskelijoiden mielipiteiden ja läsnäoloprosenttien välistä yhteyttä selvitettiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimella. Opiskelijoiden halu kotiopiskella oli sitä pienempi, mitä paremmin valmistelluksi ja suunnitelluksi he kokivat luennon. Opiskelijat kokivat luennon sitä paremmin valmistelluksi, mitä selkeämpänä ja ymmärrettävämpänä he näkivät luennoitsijan. Luennoitsija nähtiin sitä selkeämmäksi, mitä innokkaampi ja esitystavaltaan kiinnostavampi hän oli. Opiskelijoiden tenttiarvosanat olivat keskimäärin kaksi arvosanaa korkeampia kaikille luennoille osallistuneilla opiskelijoilla kuin kaikilta luennoilta poissa olleilla opiskelijoilla. Läsnäolon määrää on todennäköisesti mahdollista nostaa vaikuttamalla luennoinnin toteutukseen ja opiskelijoiden asenteisiin läsnäoloa kohtaan.