Turve- ja metsätalouden vaikutukset kahden metsäjärven ekosysteemiin : paleolimnologinen piileväanalyysi - Nikolajev-Wikström, Leena (2015)
Tässä tutkielmassa selvitettiin turvetuotannon ja muun maankäytön aiheuttamia ekosysteemimuutoksia kahdessa keskisuomalaisessa metsäjärvessä, Martinjärvessä ja Iso Kivijärvessä. Tutkimus perustui paleolimnologiseen piileväanalyysiin, joka kattoi aikajakson 1600-luvulta nykypäivään. Martinjärven valuma-alueella on turvetuotantoa, mutta vertailujärvenä toimineella Iso Kivijärven valuma-alueella sitä ei ole. Järvien ominaisuudet ovat paljolti samankaltaisia, molemmat ovat matalia, pieniä humusjärviä. Martinjärvellä piilevien monimuotoisuudessa oli suurempaa luonnollista vaihtelua kuin Iso Kivijärvellä. Iso Kivijärvellä monimuotoisuus ja lajimäärät ovat olleet laskussa 1900-luvun ajan aiempiin vuosisatoihin verrattuna. Molemmat järvet ovat muuttuneet rehevämmiksi. Järvien rehevöitymiskehitys alkoi eroosion voimistumisen, humuksen määrän lisääntymisen ja piilevälajiston muutosten perusteella jo 1930-luvulla. Maatalous oli ensin syynä rehevöitymiskehitykseen ja 1960-luvulta alkaen myös metsätalouden ojitukset. Martinjärvi on ollut lajiston perusteella rehevimmillään 1930-luvulla ja 2000-luvulla. Iso Kivijärvi on ollut rehevimmillään 1970-luvulta vuoteen 2000, mutta myös 2000-luvulla. Turvetuotanto Martinjärven valuma-alueella alkoi 1970-luvun lopussa. Iso Kivijärvi oli rehevämmässä tilassa 1970-luvulla kuin Martinjärvi. Järvien kokonaisfosforipitoisuudet ja lajisto on ollut vuosina 2004–2012 samankaltaista ja molemmat järvet ovat rehevöityneet vielä 2000-luvulla johtuen todennäköisesti metsätalouden kunnostusojituksista. Mallinnetut kokonaisfosforipitoisuudet aliennustavat mitattuja vanhempia pitoisuuksia, mutta vastaavat hyvin viimeaikaisia mitattuja pitoisuuksia vuosilta 2004–2012. Piileväaineiston perusteella voidaan sanoa, että turvetuotannolla ei ole ollut suurempaa vaikutusta Martinjärven ekologisen tilan kehitykseen.