Grammar teaching methods in an EFL lesson - Takala, Anni (2013)
Kieliopilla on keskeinen asema englantia vieraana kielenä opiskeltaessa ja rakenteiden tuntemus on osa vieraiden kielten opetussuunnitelmaa. Menetelmät, joilla kielioppia opetetaan, ovat laajalti opettajien itse päätettävissä ja opetusmenetelmien kirjo on valtava. Opetus voi olla hyvinkin opettajakeskeistä ja tyyliltään luennoivaa tai puolestaan hyvin toiminnallista ja oppilaslähtöistä sekä kaikkea tältä väliltä. Tämä tutkielma toteutettiin kuvailevana tapaustutkimuksena, johon osallistui yksi englantia vieraana kielenä opettava alakoulun opettaja sekä hänen oppitunnillaan olleet 14 oppilasta. Tutkielman aihe oli kieliopin opetusmenetelmät, joten huomio keskittyi opettajaan, ei oppilaisiin. Tutkielman aineistona oli 45minuutin pituinen englannin oppitunti ja opettajan haastattelu havainnoidun oppitunnin jälkeen. Oppitunti sekä haastattelu litteroitiin ja analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin.