Sukupuolelleen epätyypillisen soitinvalinnan tehneiden tie musiikkiharrastuksen alusta ammattilaisiksi - Tuunanen, Laura (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aiempien tutkimusten valossa sukupuolelleen epätyypillisen soitinvalinnan tehneiden henkilöiden instrumenttivalinnan ja soittamisen motivaation syitä. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu instrumenttien olevan sukupuolittuneita ja onkin esitetty instrumenttiin liitettävän maskuliinisen tai feminiinisen mielikuvan vaikuttavan jopa soitinvalintaan. Tässä tutkimuksessa haastattelin sukupuolelleen epätyypillisen soitinvalinnan tehneitä instrumentalisteja, jotka olivat jatkaneet soittamista aina ammattiopintoihin asti. Selvitin heidän instrumenttivalintansa syitä, soittomotivaatiotaan sekä kartoitin, miten he kokevat oman soittimensa mahdollisen sukupuolittuneisuuden.