Applicability of pulse shape analysis methods in measurements of low energy gamma rays from human lungs - Hallikainen, Pertti (2015)
Pulssimuoto-analyysi menetelmiä sovellettiin gammaspektrometrisiin mittauksiin, tavoitteena vähentää matala-energistä Compton taustaa spektrissä. Tarkasteltu käytännön sovellus oli sisäänhengitetyn plutoniumin havaitseminen suorissa keuhkomittauksissa. Vuorovaikutussyvyyden ja pulssin nousuajan välillä ei löydetty mittauksissa yhteyttä. Mittauksissa käytetyssä plutonium-239 keuhkot sisältävässä phantomissa oli ei-toivottu americium-241 kontaminaatio. Työssä keskustellaan myös mittarisuunnittelun keinoista, joilla pulssimuotoanalyysin tehokkuutta voitaisiin parantaa.