Lastensuojeluilmoitusten käsittely ja merkityksellistäminen lastensuojelun työntekijöiden tiimikokouksissa - Lehtoranta, Minna (2015)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten kahteen erilliseen lastensuojeluorganisaatioon sijoittuvat alkuarviointitiimit käsittelevät vastaanottamiaan lastensuojeluilmoituksia tiimikokouksissaan. Tavoitteena on tarkastella sitä, miten alkuarviointitiimien työntekijät luovat merkityksiä tiimikokoustilanteessa kohtaamilleen asioille ja sitä kautta muodostavat tarvittavia ratkaisuja. Tutkimusaihetta jäsennetään Karl E. Weick’n kehittämän sensemaking- eli merkityksellistämisteorian avulla, mikä asettuu myös tutkielman teoreettiseksi viitekehykseksi. Lähestyn tutkimaani aihetta etnografisen orientaation kautta. Tutkimusaineisto on kerätty havainnoimalla yhteensä kahdeksaa työntekijöiden tiimikokousta, joissa käsiteltiin lastensuojeluilmoitukset ja tehtiin ratkaisut niihin liittyvistä jatkotoimista. Aineisto on analysoitu osin aineistolähtöisen ja osin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulosteni mukaan lastensuojeluilmoitusten käsittelystä voidaan tunnistaa kolme vaihetta: lastensuojeluilmoituksen esittely, yhteisen käsityksen muodostaminen ilmoituksen sisällöstä ja jatkotoimiin liittyvien reunaehtojen arviointi. Tutkimieni kahden tiimin tavat käsitellä lastensuojeluilmoituksia erosivat toisistaan. Lastensuojeluilmoitusten käsittelytapaan vaikuttivat tiimikokoustilanteelle asetetut tavoitteet, organisaation tilanne ja sen asettamat reunaehdot, järjestäytyminen tiimikokoustilanteeseen ja tiimin jäsenten välinen vuorovaikutus. Merkityksellistämisteorian mukaisesti lastensuojeluilmoituksiin liittyvistä ennalta tuntemattomista tapahtumista pyrittiin tekemään ymmärrettäviä ja järkeenkäypiä poimimalla niistä lastensuojelullista huolta vahvistavia ja vähentäviä tekijöitä sekä tukeutumalla aikaisempiin kokemuksiin kyseisestä perheestä tai samantyyppisistä tapauksista. Havainnot tutkimistani kahdesta alkuarviontitiimistä kertovat, että lastensuojeluilmoitusten käsittely ja lastensuojelun asiakkuuden määrittely on täsmällisempää ja johdonmukaisempaa kuin aikaisemmin. Tämä ei kuitenkaan taannut lastensuojeluilmoitusten perusteellista käsittelyä ja luotettavaa riskien arviointia, vaan perustelut muodostettiin vaihtelevien kriteerien mukaan tapauskohtaisesti. Paineet lain määrittämissä käsittelyajoissa pysymiseen ja rajalliset resurssit aiheuttavat tilanteen, jossa lastensuojeluilmoituksia käsittelyä ohjaa työn hallinnan kannalta olennaiset tekijät.